Αρχική » Συνέντευξη με την κ. Αθηνά Μαλαπάνη

Συνέντευξη με την κ. Αθηνά Μαλαπάνη

0 comment 1,K views

Η κα Αθηνά Μαλαπάνη, φιλόλογος – συγγραφέας, μιλάει από καρδιάς στο GreekHumans.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για το επάγγελμα του φιλολόγου – συγγραφέα μέσα από την εμπειρία της στον χώρο, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα μας.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κα Μαλαπάνη, θα θέλαμε να μάθουμε αρχικά από ποια όμορφη περιοχή της χώρας μας κατάγεστε και και τις σπουδές που έχετε πραγματοποιήσει.

Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενεία στην ιστοσελίδα σας, για την οποία εύχομαι κάθε επιτυχία και μια δημιουργική πορεία! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή των γονιών μου είναι από την Καλαμάτα, την οποία επισκέπτομαι πολύ συχνά για να δω τους συγγενείς μου που βρίσκονται εκεί.

Σπούδασα Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έκανα και το μεταπτυχιακό μου με ειδίκευση στα Αρχαία Ελληνικά (2008-2012 & 2012-2014). Λίγα χρόνια μετά, πραγματοποίησα κι ένα δεύτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο τμήμα Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποκόμισα πολλές και πρακτικά χρήσιμες γνώσεις.

Πλέον, εργάζομαι εδώ και μια δεκαετία ως εκπαιδευτικός και καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής. Ασχολούμαι επίσης και με την επιμέλεια-διόρθωση κειμένων και τη λογοτεχνική και θεατρική κριτική.

Φιλολογία

Ξεκινώντας από το πεδίο της φιλολογίας, είναι ένα πεδίο με το οποίο επιθυμούσατε από τα σχολικά χρόνια να ασχοληθείτε και γιατί; Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που το καθιστά ενδιαφέρον;

Η αλήθεια είναι ότι από μικρή μου άρεσε η εκπαίδευση και η διδασκαλία και ήθελα να ασχοληθώ με αυτόν τον κλάδο. Πάντοτε μου άρεσε να μελετάω ελληνικά, αλλά και γενικώς γλώσσες. Είμαι υπέρμαχος της γλωσσομάθειας! Η διδασκαλία πάντοτε με γοήτευε, καθώς απαιτεί αλληλεπίδραση, αλλά και ηγετικότητα. Το θεωρώ ιερό να μπορείς να μεταδίδεις σε άλλους ανθρώπους -ειδικά παιδιά και εφήβους- γνώσεις, αλλά κυρίως αρχές και αξίες και φυσικά, να τους δίνεις τροφή για σκέψη, βοηθώντας τους να καλλιεργήσουν τη σφαιρική τους αντίληψη και την κριτική τους σκέψη.

Συγγραφικός τομέας

Παρακολουθώντας το κανάλι σας στο Youtube, πρόδηλο είναι πως απολαμβάνετε την ενασχόληση σας με την συγγραφή. Τι σημαίνει για εσάς η συγγραφή;

Κατ’ αρχήν, ευχαριστώ θερμά που παρακολουθείτε τα βιντεάκια μου στο προσωπικό μου κανάλι! Η αλήθεια είναι ότι η συγγραφή για εμένα είναι άσκηση αναπνοής. Είναι μια δημιουργική αυτοέκφραση, μια πολύ προσωπική διαδικασία που -όπως λέω πάντοτε- με βοηθάει να ψυχαναλύω και να ψυχαναλύομαι, άρα να κατανοώ καλύτερα κάθε πτυχή του εαυτού μου. Μάλιστα, πολλές φορές ανακαλύπτω και καινούργιες πτυχές του εαυτού μου. Τέλος, η συγγραφή με βοηθά να αποφορτίζομαι ψυχολογικά, καθώς μπορώ με αυτόν τον τρόπο να εκφράσω και το πιο μπλοκαρισμένο συναίσθημά μου. Όλα αυτά είναι η συγγραφή για εμένα!

Πρόσφατα έχετε συγγράψει το βιβλίο με τίτλο «Σπάσε την πατριαρχία», που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις «Οσελότος». Πως προέκυψε η ιδέα για αυτό το πόνημα;

Η ιδέα για αυτό το βιβλίο, το οποίο είναι μια συλλογή μικροδιηγημάτων, ξεκίνησε το 2019 λόγω του φριχτού θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη, στην οποία είναι αφιερωμένη η πρώτη ιστορία του βιβλίου. Γενικώς, είχα στόχο να γράψω ένα βιβλίο όπου θα προβάλλονται ιστορίες για τη γυναικεία κακοποίηση. Όμως, στην πορεία άλλαξα γνώμη, επηρεασμένη από τις εξελίξεις στον χώρο του αθλητισμού και της showbiz, με αποτέλεσμα να θέλω να εκφράσω τις απόψεις μου γενικά για την πατριαρχία. Πατριαρχία είναι το σύνολο των αντιλήψεων που επιβάλλονται και στα δύο φύλα μειώνοντάς τους την ελευθερία έκφρασης και σκέψης. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες έχουν επιφορτιστεί πολλές φορές με στερεότυπα και προκαταλήψεις που τους επιβάλλουν για το πώς πρέπει να ζουν και να συμπεριφέρονται και τους περιορίζουν τις επιλογές τους. Αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου εκφράζω μέσα από τα μικροδιηγήματα του βιβλίου αυτού.

Κλείνοντας, καθώς το έργο σας είναι πολύπλευρο και πολυσήμαντο, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας και με τους αναγνώστες μας ένα στοιχείο, το οποίο θεωρείτε ότι αποτελεί την συνταγή της επιτυχίας σας.

Δεν ξέρω αν υπάρχει συνταγή της επιτυχίας. Προσωπικά, προσπαθώ να γράφω σε σωστά ελληνικά, προσεγμένη πλοκή και βέβαια, σε αυτό έχουν συμβάλει και οι σπουδές μου. Προσπαθώ επίσης πάντοτε να διαβάζω βιβλία για να λαμβάνω ερεθίσματα και εμπειρίες και να εμπνέομαι. Εξάλλου, τα βιβλία αποτελούν εξαιρετικά ερεθίσματα σκέψης και έμπνευσης, καθώς επίσης διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Αυτά είναι τα δικά μου «υλικά» της επιτυχίας και ελπίζω να παρακινήσουν και άλλους να τα εφαρμόσουν!

Ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση σας!

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να έχουμε μια πολύ καλή συνέχεια στη συνεργασία μας και να τα πούμε και σε επόμενα βιβλία!

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης, ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε