Αρχική » Στο χωριό Μελάς

Στο χωριό Μελάς

Ακολουθώντας τα βήματα του ήρωα

0 comment 655 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς! Εξερχόμενοι από την πόλη της Καστοριάς και ανηφορίζοντας από το Νταηλάκη κατευθυνόμαστε στη Λεύκη και την Κορομηλιά. Ο δρόμος συνεχίζει προς τη Φλώρινα μέσω Βίγλας. Ωστόσο, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει σε κοντινή απόσταση από την Κορομηλιά τα Κορέστεια.

Κάθε δρόμος και κάθε ιστορία οδηγεί στο χωριό Μελάς. Το υπόψη χωριό δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι η πρώην κοινότητα Στάτιστα, η οποία μετονομάστηκε προς τιμή του Μακεδονομάχου ήρωα Μελάς.

Ήταν 13 Οκτωβρίου του 1904, μια ημέρα που «σταμάτησε να λάμπει ο ήλιος». Όταν ο ήρωας εισήλθε στο χωριό για να ξεκουραστεί, τραυματίστηκε θανάσιμα. Εκτιμάται ότι αυτό έγινε κατά τη διάρκεια εχθροπραξίας με άντρες τουρκικού αποσπάσματος που κατέφθασε στην περιοχή. Το άψυχο σώμα του κατάφερε να ενταφιάσει ο τότε μητροπολίτης Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης, γνωστός ως ο «Αρχάγγελος των Κορεστίων», μια ακόμα ηγετική φυσιογνωμία του Μακεδονικού Αγώνα. Παρόλα αυτά η θυσία του ήρωα θα οδηγήσει τη Μακεδονία να λάμψει, καθώς απελευθερώνεται μετέπειτα.

Δείτε σχετικό άρθρο εδώ

https://greekhumans.com/2021/10/13/hmera-mnimis-tis-thysias-enos-hrwa-me-agno-patriwtismo/

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

YouTube/GreekHumans

Βίντεο – Φωτογραφία: Αριστείδης Ρούνης

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε