Αρχική » Κωνσταντίνος Φάης: τα έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη

Κωνσταντίνος Φάης: τα έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη

0 comment 1,1K views

Ο Κωνσταντίνος Φάης είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης και αρθρογράφος ιστορικών θεμάτων από τον ευλογημένο τόπου της Ηπείρου.

Γνωριμία με τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, είναι 35 ετών και αν και με σπουδές σε πολυτεχνική σχολή του εξωτερικού, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της Τέχνης και του Πολιτισμού, τομείς με τους οποίους ήταν παθιασμένος από παιδική ηλικία.

Καλλιτεχνική δραστηριότητα

Η πρώτη του έκθεση έλαβε χώρα το 2017 σε πολιτιστικό πολυχώρο της γενέτειρας του και έκτοτε, με την συνδρομή παραγόντων από την Ομογένεια των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, οργανώνει εκδηλώσεις οι θεματικές των οποίων αφορούν την Παγκόσμια Ναυτιλία, την Αρχαιότητα και την Προϊστορία. Έγινε ευρύτερα γνωστός στα διεθνή media στα μέσα του 2021, ειδικά στον τομέα της τρισδιάστατης απεικόνισης, με το έναυσμα να δίνεται από επιστημονικό συντάκτη των New York Times και από τα κεντρικά του Κινέζικου Κολοσσού ψηφιακής σάρωσης Shining 3D. Αφορμή στάθηκε η υλοποίηση ενός πολιτιστικού αλλά και διαδραστικού εγχειρήματος από τον χώρο της γλυπτικής, εμπνευσμένο από τον χώρο της Νοτιοαμερικανικής Προϊστορίας, το οποίο προωθήθηκε στα πλαίσια ενός εκ των μεγαλύτερων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, του Horizon 2020.

Εκτός από εικαστικός είναι και ερευνητής, μιας και όπως ο ίδιος υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία, η υλοποίηση και σκηνοθεσία των έργων του είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας της εκάστοτε Αρχαίας Γραμματείας αλλά και της Επιστήμης, όπως τα πεδία των Γεωεπιστημών, ακριβώς επειδή επιδιώκει μια προσέγγιση, όχι μόνο καλλιτεχνικού αλλά και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Δύναται με ασφάλεια να ειπωθεί πως, πέραν της παγκόσμιας Παλαιοπανίδας και Ναυτιλίας, εστιάζει κυρίως στην Αρχαιότητα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή στον περιαιγιακό χώρο και στην Μέση Ανατολή διότι, κατά την θέση του ιδίου, από την 3η χιλιετία π.Χ. σε αυτήν την γωνιά του κόσμου και λόγω των ιδανικών κλιματικών συνθηκών, εκκολάφθηκαν και εξελίχθηκαν παγκοσμίως σε σημεία αναφοράς πανάρχαιοι πολιτισμοί, όπως ο Μινωικός, ο Σουμεριακός, ο Ασσυριακός και ο Αιγυπτιακός.

Γιγάντιος Σμιλόδοντας της Ουρουγουάης

Συμπερασματικά, ένας λάτρης της Ιστορίας με σαφείς αποστάσεις από φανατισμούς και ιδεολογικές πολώσεις της κοινωνίας, ένας ‘’οπαδός του ρεαλισμού και των τεκμηρίων’’, ένας μαθηματικός καλλιτέχνης ο οποίος με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία στο προσκέφαλο του, πρωταρχικό στόχο έχει την ανάδειξη της μακράς Ιστορίας της Οικουμένης, αναζητώντας πάντα την χρυσή τομή αναμεσά στην Τέχνη και την Επιστήμη.

Γιγάντιος Αμφιμαχαιρόδοντας του Πικερμίου

Πηγή φωτογραφιών

Μάριος – Μιχαήλ Λίγκας, Φώτης Κακαές

Η Ομάδα του GreekHumans