Αρχική » Κέρκυρα – το νησί των Φαιάκων

Κέρκυρα – το νησί των Φαιάκων

0 comment 653 views

Της Αναστασίας Σταυράκη*

Ταξιδεύοντας ο νους στα Ιόνια νησιά, συναντά την πολυαγαπημένη Κέρκυρα.

Η Κέρκυρα είναι το βορειότερο μεγάλο νησί του Ιονίου πελάγους και ανήκει στα Επτάνησα. Έχει έκταση 592 τ. χλμ και πληθυσμό 104.371 κατοίκους. Είναι γνωστή επίσης και ως το νησί των Φαιάκων καθώς σύμφωνα με την «Οδύσσεια» του Ομήρου, ο Οδυσσέας βρίσκει καταφύγιο στην Σχερία δηλαδή τη σημερινή Κέρκυρα και με τη βοήθεια της Θεάς Αθηνάς, γλιτώνει από την οργή του Ποσειδώνα. Έτσι, το νησί αποκτά φήμη για την φιλοξενία του από τα αρχαία χρόνια.

Η Κέρκυρα είναι ξακουστή για την ομορφιά των φυσικών τοπίων της, όπως τα καταπράσινα βουνά της και τις καταγάλανες ακτές της, την ιστορία της, τα έθιμα της, τις φιλαρμονικές ορχήστρες της, την αρχιτεκτονική της, την γαστρονομία της και για πολλούς ακόμη λόγους. Έτσι, το νησί προσελκύει τουρίστες όλο τον χρόνο. Είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους τουρίστες!

Η πόλη της Κέρκυρας φημίζεται για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της, η οποία είναι επηρεασμένη από Βενετικές και Αγγλικές επιρροές, καθώς υπήρξαν από τους κυριότερους κατακτητές του νησιού. Περπατώντας κανείς στα γραφικά σοκάκια της πόλης, απολαμβάνει την θέα των παλιών νεοκλασικών αρχοντικών όπου κουβαλούν ιστορία αιώνων επάνω στους τοίχους τους. Οι πλακόστρωτοι πεζόδρομοί της δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της και να νιώσουν την ρομαντική της ατμόσφαιρα, κάνοντάς τους να ταξιδεύουν πίσω στους αιώνες, εκεί όπου κοντεσίνες, ευγενείς, ιππότες και αριστοκράτες έχουν διαβεί. Δεν είναι ένας απλός περίπατος αλλά σαν είναι βγαλμένος από ένα παραμύθι. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο περίφημο «Λιστόν», όπου είναι ένας από τους πιο κεντρικούς και ωραιότερους πεζόδρομους της πόλης, επηρεασμένο αρχιτεκτονικά από τις οδούς Rue De Rivoli και Rue De Costiglione του Παρισιού. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του και να αφεθεί στη θέα της πλατείας της Σπινιάδας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων. Είναι επίσης σημείο αναφοράς για τις φιλαρμονικές της Κέρκυρας κάθε Πάσχα καθώς διαδραματίζονται εκεί πολλά έθιμά της.

Σημαντικό σημείο της πόλης είναι το λιμάνι της. Εκεί δεσπόζουν το παλιό και νέο φρούριο. Μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα της πόλης και την μαγεία του Ιονίου. Αυτή η μαγεία αγγίζει και το Ποντικονήσι που βρίσκεται απέναντι, χτισμένο επάνω σε έναν βράχο, ο οποίος βάση μυθολογίας προήλθε από την τρίαινα και την οργή του θεού Ποσειδώνα όπου το μετέτρεψε από καράβι σε μια βραχώδη εικόνα.

Ολόκληρη η Κέρκυρα έχει μαγικές και γραφικές τοποθεσίες για να επισκεφθεί κανείς. Αναμφισβήτητα μια από τις πιο ωραίες τοποθεσίες είναι το παραθαλάσσιο χωριό της, το «Ύψος». Είναι μόλις δεκαέξι χιλιόμετρα από την πόλη. Εκτιμώμενος χρόνος απόστασης 20 λεπτά περίπου με το αυτοκίνητο. Πέρα από τα καταγάλανα νερά του προσφέρει στους τουρίστες την ευκαιρία να απολαύσουν θαλάσσια σπορ καθώς η παραλία είναι ειδικά οργανωμένη για αυτό. Η γραφική του θέα και ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας προσελκύει πλήθος επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης, είναι ιδανικός προορισμός για νέους λόγω της νυχτερινής διασκέδασης που διαθέτει λόγω των πολλών clubs.

Τέλος, μην ξεχάσετε να απολαύσετε την περίφημη «Τσιτσιμπύρα», παραδοσιακό αναψυκτικό του νησιού με τζίτζερ.

Πηγές

discovergreece.com

corfuland.gr

Φωτογραφίες: Αναστασία Σταυράκη

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/2022/01/14/h-anastasia-stavraki-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε