Αρχική » Η εξάρτηση από τον ελληνικό

Η εξάρτηση από τον ελληνικό

Ο καφές στο χωριό

0 comment 432 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Στην Ελλάδα ο ήλιος λάμπει και η θερμοκρασία στα ύψη. Ωστόσο, κάποιες συνήθειες δε διακόπτονται από τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού. Ο ελληνικός καφές κατέχει σημαντική θέση στην ημέρα. Είναι το ρόφημα που καταναλώνεται πολύ συχνά.

Ελληνικός καφές

Ο ελληνικός καφές είναι μια απόλαυση. Όταν κανείς δεν πιει τον καφέ αυτό αισθάνεται ότι κάτι δεν έκανε, κάτι λείπει. Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Γιατί ελληνικός καφές; Είναι γεγονός πως αρκετοί άνθρωποι στην χώρα μας επιθυμούν να ξεκινήσουν την μέρα τους με καφέ. Συνήθως ο πρώτος καφές είναι ζεστός. Δεν είναι όμως, ένας στιγμιαίος καφές. Είναι ο ελληνικός στο μπρίκι ή στη χόβολη, κι ας είναι καλοκαίρι. Επιπλέον, αυτό συνηθίζεται στα χωριά και την επαρχία. Εκεί οι «πολιτισμικές εισαγωγές» του espresso ίσως δεν έχουν καθιερωθεί ευρέως. Σε αυτές τις περιοχές είναι που στην αυγή η θερμοκρασία είναι πολύ μικρότερη από τις πόλεις. Έτσι, υφίστανται αρκετοί λόγοι, ώστε να πιει κανείς ελληνικό.

Η τέχνη του ελληνικού

Οι περισσότεροι λάτρεις του καφέ αυτού προβαίνουν σε μορφές «ιεροτελεστίας», καθώς το βράζουν. Θεωρούν ότι αξίζει ο «δρόμος για την Ιθάκη» και όχι η «Ιθάκη», ο προορισμός. Παρατηρούν τις φουσκάλες που θα σχηματίσει ο καφές κατά το «ψήσιμο» του. Ακόμα, θεωρούν ότι δεν πρέπει να έχει πολύ ζάχαρη, καθώς χάνει τη γεύση του. Ωστόσο, αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό για κάθε άνθρωπο. Σημασία έχει και το φλιτζάνι που σερβίρεται. Ήθισται ο ελληνικός να προσφέρεται στο φλιτζάνι του μονού. Διπλό ελληνικό συνήθως απολαμβάνουν τα νεαρότερα άτομα. Τέλος, σημαντική είναι η διάρκεια του βρασμού και το μέσο του βρασμού. Στις μέρες μας παρατηρείται το φαινόμενο, ο καφές να παρασκευάζεται σε ηλεκτρικά μπρίκια σε πολύ σύντομο χρόνο, χάνοντας όμως την αίγλη της χόβολης.

Συσχετισμός με τους υπόλοιπους καφέδες

Είναι σπουδαίο να επισημανθεί πως δεν υφίσταται καλύτερος ή πιο παραδοσιακός καφές. Ίσως θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πως οι κάτοικοι στην Ελλάδα πίνουν ελληνικό κυρίως, ενώ στην Ιταλία espresso. Παρόλα αυτά, είναι πιο σημαντικό ο καφές που επιθυμεί ο καθένας να είναι ο ιδανικότερος για αυτόν. Να μην είναι ο καταλληλότερος καφές για κάποιον αυτός που καταναλώνεται περισσότερο στην χώρα του, αλλά αυτός που πραγματικά του αρέσει.

Επίλογος

Καταλήγοντας, από τη στιγμή που η κατανάλωση του καφέ είναι κάτι χαρούμενο για κάποιον, αξίζει να επιλέγει ότι είδος καφέ του αρέσει. Ο καφές ήρθε στην καθημερινότητα μας για να μείνει. Φυσικά, υπάρχουν επιπτώσεις από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ. Έτσι, η απόλαυση πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Φωτογραφία: Αριστείδης Ρούνης

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε