Αρχική » Δύση ή Ανατολή του «Αλεξανδρινού Ήλιου»;

Δύση ή Ανατολή του «Αλεξανδρινού Ήλιου»;

0 comment 289 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Η ποίηση

Αυτή την ιδιαίτερη μέρα, την 29η Απριλίου, με αφορμή το τελευταίο ταξίδι ενός πολύ αναγνωρισμένου ποιητή, για τον «τόπο ηρεμίας» του, 90 έτη πριν, του Κωνσταντίνου Καβάφη, ένα πατροπαράδοτο είδος των «Καλών Τεχνών», η ποίηση, μπορεί να συντροφεύσει τον κάθε άνθρωπο, σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, που διανύει η χώρα. Ο γνωστός ποιητής, μπορεί με τα ποιήματα του να μιλήσει στις ψυχές των αναγνωστών του, να τους δημιουργήσει το συναίσθημα της χαράς, της αγωνίας, της ελπίδας, της συγκίνησης. Έτσι, μπορεί ο κάθε άνθρωπος να περάσει όμορφα τον ελεύθερο χρόνο της ημέρας, ξεκινώντας ταξίδια για την «Ιθάκη», όπου θα ναι μακρύς ο δρόμος, ώστε να συλλέξει εμπειρίες, καθώς η γνώση είναι δύναμη, ένα όπλο στα χέρια αυτού, που το διαθέτει.

Βρες τα όνειρα σου

Αυτή η κατηγορία της γενικότερης έννοιας της «τέχνης», θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αποκρυσταλλώσει πτυχές του χαρακτήρα του ή βιωμάτων του, μέσα στις λέξεις των ποιημάτων. Να βρει τα δικά του όνειρα ή στόχους και να συνδεθεί πνευματικά μ’ αυτά. Τα παραπάνω αποτελούν μια απόδειξη του ότι ο «Αλεξανδρινός ήλιος» μπορεί όντως να έδυσε, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ξανανατείλει, διότι αυτή είναι η πορεία που ακολουθεί ο κύκλος της ζωής. Μπορεί να βασίλεψε, αλλά θα ξανασηκωθεί και θα φωτίσει τις ψυχές των αναγνωστών. Μπορεί το σκοτάδι να έπεσε, αλλά σύντομα το φως θα ξαναδώσει πνοή σε τούτο τον κόσμο. Ο «ήλιος» της Αλεξάνδρειας, μιας πόλης με απερίγραπτους λογοτεχνικούς θησαυρούς, ζέστανε την καρδιά του Έλληνα ποιητή, αλλά και μέρους του κόσμου όλου.

Επίλογος

Καταλήγοντας, η διαχείριση του προσωπικού χρόνου είναι σημαντικό γεγονός, καθώς η ψυχολογία του καθενός μπορεί, μέσω της ποίησης να μεταβληθεί προς την θετική κατεύθυνση. Έτσι, το κάθε άτομο, δεν θα διστάσει να ονειρεύεται το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και όραμα, που θα τον βοηθήσει να σταθεί στο ύψος του, μπροστά σε πιθανές «ανηφόρες». Θα ακολουθήσει, δηλαδή, τη κατεύθυνση του δρόμου, προς τον προορισμό του, χωρίς να βιάζεται να φτάσει.

Κωνσταντίνος Καβάφης, 29 Απριλίου 1863 – 29 Απριλίου 1933.

Αρχική δημοσίευση του άρθρου εδώ

https://efkozani.gr

Πηγή εικόνας

https://www.fractalart.gr/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε