Αρχική » Ας μιλήσουμε για φύση

Ας μιλήσουμε για φύση

0 comment 1,2K views

Της Θεολογίας Μήνου

Η Καστοριά θα μπορούσε να θεωρηθεί μια Ελβετική πόλη μέσα στην Ελλάδα. Την περιτριγυρίζουνε βουνά όπως παρακάτω:

Το όρος Άσκιο (Σινιάτσικο), το οποίο αποτελεί φυσική συνέχεια του όρους Βίτσι και Βαρνούντα,

Ένα από τα γνωστότερα και πολυσυζητημένα βουνά της Ελλάδας, ο Γράμμος με κορυφή την Τσούκα Πέτσικ στα 2521 μ.,

Τα Όντρια που βρίσκονται στα σύνορα Καστοριάς και Κοζάνης. Ωστόσο, αυτά εκτείνονται έως τα Γρεβενά και τέλος,

Το όρος Βέρνο (Βίτσι) το οποίο αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Καστοριάς και Φλώρινας με υψόμετρο 2128 μ.

Ως «Μνημείο φυσικού κάλλους» χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η λίμνη της Καστοριάς ή αλλιώς λίμνη Ορεστιάδα. Η λίμνη, εκτιμάται ότι είναι μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας, καθώς και των Βαλκανίων. Η έκταση της είναι 28 τ.χλμ., ενώ το βάθος της κατά μέσο όρο είναι στα 9 μ.. Υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 10.000.000 χρόνια. Χαρακτηρίζεται από την πλούσια βιοποικιλότητά της αποτελούμενη από πλούσια ορνιθοπανίδα, βουβόκυκνους, αγριόπαπιες, ερωδιούς και αργυροπελεκάνους. Συνίσταται σε όσους αποφασίσουν να επισκεφτούν αυτή την πανέμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, μια βόλτα κατά μήκος της λίμνης. Εκεί μπορεί ο καθένας να διακρίνει αυτό το φυσικό κάλλος.

Επιλογές Πεζοπορίας

Για όσους λοιπόν αναζητούν την περιπέτεια στη φύση και κυρίως τους λάτρες της πεζοπορίας, η Καστοριά με τα βουνά της, τη λίμνη της καθώς και τον ποταμό Αλιάκμονα, ο οποίος τη διασχίζει είναι ο ιδανικός προορισμός. Θα αναφερθούμε αποκλειστικά σε αναβάσεις και πεζοπορίες στη φύση. Μπορεί λοιπόν κάποιος να πραγματοποιήσει πεζοπορίες από την καρδιά της πόλης. Οι επιλογές που έχει είναι οι εξής:

Προφήτης Ηλίας,

Άγιος Αθανάσιος,

Εκκλησία Αγία Κυριακή καθώς και

Για τους πιο τολμηρούς το όρος Ψαλίδα (1200 μ.), από όπου θα αντικρίσει κανείς τη θέα που εμφαίνεται στις επισυναπτόμενες εικόνες.

Επιπρόσθετα, μπορεί κανείς να επισκεφτεί και το όρος Γράμμος όπου εκεί μπορεί να φτάσει κανείς μέχρι τη λίμνη Μουτσάλια (Αρένες Γράμμου).

Τέλος, για τους ακόμα πιο τολμηρούς, μπορεί να γίνει πεζοπορία μέχρι τη λίμνη Γκιστόβα η οποία είναι και η υψηλότερη και μεγαλύτερη αλπική λίμνη των ελληνικών βουνών σε υψόμετρο 2353 μ.

Ένα είναι το σίγουρο, όποιος επισκεφτεί αυτή την πόλη θα μαγευτεί.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ