Του Αριστείδη Ρούνη*
Η γλώσσα με την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, η γλώσσα, με την αποδεδειγμένη γραπτή ιστορία 34 αιώνων, η Ελληνική Γλώσσα, δεν ομιλείται μόνο εντός των στενών ορίων του ελληνικού κράτους, αλλά επιπλέον ακούγεται απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, από την ελληνική ομογένεια. Για αυτή την γλώσσα, τον τρόπο επικοινωνίας, όλων των Ελλήνων και φιλελλήνων, καθιερώθηκε το 2017 από το ελληνικό κράτος η 9η Φεβρουαρίου ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Με αφορμή την 6η επέτειο από την καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας γι’ αυτήν, καθώς διανύεται ο Φεβρουάριος του 2023, αξίζει να επισημανθεί ότι, παρ’ ότι αποτελεί ένα απειροελάχιστο ποσοστό στα 8 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού, η γλώσσα διακρίνεται από μια εκτεταμένη γεωγραφική εξάπλωση. Ένα αξιοζήλευτο γλωσσικό χαρακτηριστικό παγκοσμίως, που υφίσταται, εξαιτίας των μεταναστευτικών κυμάτων Ελλήνων, κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Στην ευρεία αυτή διάδοση της, πολύ σημαντικές ήταν και είναι οι διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης και σε μικρότερη κλίμακα αυτή του εξευρωπαϊσμού κατά τον 21ο αιώνα. Επιπλέον, οι συναισθηματικοί δεσμοί μεταξύ των κατοικούντων στην Ελλάδα με τους ομοεθνείς τους ανά τον κόσμο, συνέβαλαν στην ίδια κατεύθυνση.
Η ελληνική, με την μορφή της λεγόμενης «Νέας Ελληνικής Γλώσσας», στις μέρες μας, ταξιδεύει σε διάφορες γωνιές της υφηλίου, από το Μόντρεαλ του Καναδά ως την Αδελαΐδα της Αυστραλίας, και από το Όσλο της Νορβηγίας στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής από τους νέους ηλικιακά ή μη μετανάστες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο βιοτικό και επαγγελματικό μέλλον. Σμιλευμένα από γενεές και γενεές ομιλητών, τα ελληνικά, μεταφέρονται στα ελληνόπουλα, που γεννιούνται σε μακρινά από την χώρα μας μέρη από τις παλαιότερες γενεές Ελλήνων μεταναστών. Μαθαίνουν όλες τις μορφές της γλώσσας. Τα αρχαία ελληνικά, που αποτελούν το άρμα της αρχαίας ιστορίας της Ελλάδας στον σημερινό κόσμο, καθώς και τις διάφορες διαλέκτους της, όπως η ποντιακή.
Ο ελληνικός πολιτισμός, με μέσο επικοινωνίας την γλώσσα, εντοπίζεται στη δυτική πλευρά του Ατλαντικού, με κύρια πολιτιστικά κέντρα, αυτά των Η.Π.Α και του Καναδά, με μικρότερης απήχησης κέντρα, την Βραζιλία και την Αργεντινή. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο κοινότητες ελληνικής γλώσσας παρατηρούνται στην περιοχή της Αγγλίας στην Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, καθώς και στην ευρύτερη ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Όσον αφορά την Αφρική δύο είναι οι κοινότητες με την μεγαλύτερη ιστορία: Αυτές της Νοτίου Αφρικής και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Στην Ασία, Έλληνες διαβιούν στην Κίνα, αλλά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εντοπίζονται κυρίως επιστήμονες του πολυτεχνείου.
Εκτός από το επίκεντρο των Η.Π.Α, στην άτυπη σύγκριση των μεγαλύτερων πληθυσμιακά ελληνικών παροικιών, την 2η θέση καταλαμβάνει η κοινότητα της μακρινής Αυστραλίας. Πρόκειται για ένα κράτος, που είναι ο ορισμός του πολυπολιτισμικού κράτους, το οποίο δεν έχει επίσημη γλώσσα. Επιπλέον, στην νοτιοανατολική της πλευρά, βρίσκεται η πόλη με τη μεγαλύτερη ελληνική ομογένεια του πλανήτη, η Μελβούρνη (Melbourne) της Πολιτείας της Βικτώριας, όπου το ελληνικό «στοιχείο» αποτελεί αξιέπαινη συνιστώσα στην καθημερινή ζωή των Αυστραλών.
Καταλήγοντας, εκτιμάται ότι η καρδιά της ελληνικής ομογένειας θα συνεχίσει να χτυπά μέσω της διατήρησης της γλώσσας, από την στιγμή που αυτή αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού, που έχει διασκορπιστεί σε αρκετές πόλεις του παγκόσμιου χάρτη.
1η δημοσίευση εδώ
2η δημοσίευση εδώ
3η δημοσίευση εδώ
Μπορείτε να δείτε ένα ακόμα σχετικό άρθρο εδώ
http://lastpoint.gr/i-elliniki-glossa-stin-valkaniki/
Πηγή εικόνας
https://www.offlinepost.gr/2021/06/14/poso-epireazetai-h-elliniki-glwssa-apo-tis-ellinikes-lexeis/
*Βιογραφικό συντάκτη
https://greekhumans.com/general/