Αρχική » Τα πέντε γνωστότερα κυρίως πιάτα της ποντιακής κουζίνας

Τα πέντε γνωστότερα κυρίως πιάτα της ποντιακής κουζίνας

0 comment 1,4K views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Οι αλλαγές στον χρόνο, στον τόπο, ακόμα και στον τρόπο ζωής των Ποντίων της Σοβιετικής Ένωσης μπροστά στη βαθιά πίστη στη παράδοση, δεν στάθηκαν αρκετά για να τους απομακρύνουν από τις γαστρονομικές συνήθειες τους. Έτσι, πολλές οικογένειες συνηθίζουν, ακόμη και σήμερα, να «ακολουθούν» τις γεύσεις των πιάτων τους και να κληροδοτούν τον τρόπο παρασκευής αυτών στις επόμενες γενιές.

Ένας από τους κυριότερους τομείς της παράδοσης ενός λαού αποτελεί η κουζίνα. Στις μέρες μας, μπορούν να διακριθούν πέντε κυρίως πιάτα, που πρωταγωνιστούν στη λίστα των Ποντίων. Αυτά τα πιάτα είναι τα εξής: Τα γουλία, το καρτοφλίν, τα σαρμαδάκια, ο σουρβάς και τα τιναχτά φασούλια. Αναλυτικότερα, δίδεται η περιγραφή για το καθένα, όπως παρακάτω.

Τα γουλία ή αλλιώς μαυρολάχανο με φασούλια είναι σούπα από μαύρα φασόλια, μαύρα λάχανα ή λαχανίδες, κορκότα (προαιρετικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις), νερό, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και καυτερές πιπεριές. Το συγκεκριμένο φαγητό ορισμένοι το ονομάζουν και σαλάτα, καθώς ο τρόπος παρασκευής του ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Κάποιοι το προτιμούν σαν σαλάτα, δηλαδή χωρίς ζουμί και άλλοι ως σούπα με μπόλικο ζουμί.

Τα Γουλία

Το καρτοφλίν είναι σούπα από πατάτες, κρέας, κρεμμύδι, ντομάτα, νερό, λάδι, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό. Η ονομασία του προκύπτει από τη λέξη «καρτόφια» στα ποντιακά, που σημαίνει πατάτες και επομένως, αποτελούν τη βάση του συγκεκριμένου πιάτου. Αυτή η σούπα αποτελεί το Νο1 των ποντιακών φαγητών, ειδικά τον χειμώνα.

Το καρτοφλίν

Τα σαρμαδάκια είναι οι λεγόμενοι λαχανοντολμάδες. Ένα πιάτο, πολύ γνωστό, που τρώγεται συχνά και από τους ντόπιους Έλληνες. Η μόνη διαφορά ίσως, θα μπορούσε να είναι ο τρόπος σερβιρίσματός του, καθώς σερβίρεται με γιαούρτι… αλλά και αυτό είναι θέμα προτίμησης.

Τα σαρμαδάκια

Ο σουρβάς ή τσορβάς ή όπως συχνά τον αποκαλούν ως τανωμένον σουρβά είναι σούπα από κορκότα (αποφλοιωμένο σιτάρι), νερό, γιαούρτι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και δυόσμο. Πολλές φορές τα κορκότα, λόγω δυσκολίας εύρεσης τους, τα αντικαθιστούν με πλιγούρι ή ρύζι (καρολίνα, κατά προτίμηση). Το πιάτο αυτό, χαρακτηρίζεται ως ο εκπρόσωπος της ποντιακής κουζίνας και προτιμάται συχνά χάρη στην υγιεινότητά του.

Ο τανωμένος σουρβάς

Τα τιναχτά φασούλια είναι πιάτο από μαύρα φασόλια, κρεμμύδι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό. Συνήθως, το πιάτο αυτό σερβίρεται με φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό. Είναι μια ποντιακή συνταγή που συνηθίζεται σε περιόδους νηστείας και μνημόσυνα. Ονομάστηκαν έτσι, γιατί λέγεται, πως κατά το βράσιμο τινάζονταν.

Επομένως, παρατηρείται πως, η ποντιακή κουζίνα συμπεριλαμβάνει εύκολες συνταγές και για αυτό ακριβώς χαρακτηρίζεται από απλότητα. Η κουζίνα των Ποντίων περιλαμβάνει πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας πλούσια σε γαλακτοκομικά, δημητριακά, ψάρια και λαχανικά. Αυτό το πλούσιο στοιχείο της ποντιακής κουζίνας πηγάζει από τα παλιά. Μπορεί να επισημανθεί, τόσο η ασχολία της πλειοψηφίας του πληθυσμού με τη γεωργία και την εκτροφή των ζώων, όσο και με την ιχθυοτροφία, φτάνοντας στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, για παράδειγμα της πόλης Μπατούμι (Βατούμ), όπου προμηθεύονταν ψάρια.

Φωτογραφία: Σοφία Αϊβαζίδου

Βιογραφικό συντάκτριας

*GreekHumans

Πριν Φύγετε