Αρχική » Στο δεύτερο συνθετικό όλη η σημασία

Στο δεύτερο συνθετικό όλη η σημασία

0 comment 577 views

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των τριών «αγγελικών ψυχών», αξίζει να επισημανθεί που είναι όλη η σημασία. Ως εκ τούτου και σε αναμονή των όποιων αποφάσεων της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, είναι σπουδαίο να αναφερθεί πόσο βαρύτητα διαθέτει το δεύτερο (β΄) συνθετικό μιας λέξης της ελληνικής γλώσσας.

Το β΄ συνθετικό «-κτονία»

Ο λόγος γίνεται για το β΄ συνθετικό «-κτονία» αρκετών λέξεων που βρίσκονται στην επικαιρότητα τα τελευταία πέντε έτη. Σύμφωνα με την «Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα», ετυμολογείται ως «η θανατηφόρα ενέργεια εναντίον αυτού που δηλώνει το α’ συνθετικό», που κάποιες φορές είναι έγκλημα, γενικά βέβαια για μη φυσιολογικό θάνατο.

Ειδικότερα, την κοινή γνώμη στο κράτος μας απασχόλησε η γυναικοκτονία τις περισσότερες φορές, λόγω των συνεχών δολοφονιών γυναικών. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που συνέβησαν ανδροκτονίες, πατροκτονίες, αδελφοκτονίες ή συζυγοκτονίες. Όλες αυτές οι λέξεις εντάσσονται στη μεγάλη κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Τέλος, δεν πρέπει να λησμονείται η ζωοκτονία ως έγκλημα, είτε από πρόθεση, είτε εξ’ αμελείας.

Καταλήγοντας, καθώς όλα τα παραπάνω ανήκουν στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη από τις άλλες κατηγορία, αυτή της δολοφονίας, της αφαίρεσης μιας ζωής, χωρίς να εξετάζουμε σε ποιον άνθρωπο ή ζώο αφαιρέθηκε η ζωή, οι προσπάθειες κάθε πολιτείας και κάθε κοινωνίας θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της πρόληψης οποιασδήποτε δολοφονίας. Δεν υφίσταται κανένα περιθώριο για την απώλεια καμιάς ζωής. Όλες οι ψυχές είναι σπουδαίες!

Πηγή πληροφόρησης

https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%

Πηγή εικόνας

https://create.vista.com/el/photos/%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%B1/

Κείμενο: Ρούνης Αριστείδης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης του GreekHumans

Πριν Φύγετε