Αρχική » Σπάσε την Πατριαρχία

Σπάσε την Πατριαρχία

0 comment 828 views

Η σημερινή πρόταση αφορά στο βιβλίο της Αθηνάς Μαλαπάνη, φιλολόγου-συγγραφέα με τίτλο «Σπάσε την Πατριαρχία». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οσελότος».

Ειδικότερα, πρόκειται για το νέο «πνευματικό τέκνο» της συγγραφέα και αποτελεί μια συλλογή μικροδιηγημάτων αφιερωμένη στα έμφυλα στερεότυπα και την έμφυλη βία. Είναι εμπνευσμένη από όλα όσα αποκαλύφθηκαν στον χώρο του αθλητισμού και της υποκριτικής, αλλά και μέσα από ιστορίες έμφυλης βίας άγνωστων ανθρώπων που επιθυμούν να περάσουν το δικό τους μήνυμα για την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν τα έμφυλα στερεότυπα και η βία, στην οποία αυτά μπορεί να οδηγήσουν.

Η πατριαρχία είναι τα στερεότυπα που βιώνουν και τα δύο βιολογικά φύλα, αλλά και τα κοινωνικά φύλα (και οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι), καθώς υπάρχουν κοινωνικά στερεότυπα που επιβάλλονται και τους μειώνουν την ελευθερία έκφρασης, σκέψης και ζωής. Το βιβλίο αυτό λοιπόν, παρουσιάζει τους ήρωές του απογυμνωμένους ώστε να μπορέσει ο καθένας να προβάλει την προσωπική ιστορία του, τα στερεότυπα που βίωσε και τη βία που υπέστη – σωματική, λεκτική, σεξουαλική, ψυχολογική ή συναισθηματική- από μια μερίδα του κοινωνικού συνόλου που παραμένει στον σκοταδισμό.

Στόχος της συγγραφέα είναι να μεταλαμπαδεύσει και κυρίως, να αφυπνίσει τον αναγνώστη και την αναγνώστρια για τα έμφυλα στερεότυπα και τη βίαιη συμπεριφορά κάθε είδους που μπορεί να προκαλέσουν σε κάθε άνθρωπο. Πέρα όμως από την απλή ενημέρωσή μας για αυτό το κοινωνικό ζήτημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατανοηθεί ότι πρέπει όχι μόνο να αναγνωρίζουμε αυτά τα φαινόμενα, αλλά και να προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Η προσπάθεια αντιμετώπισής τους πρέπει να γίνεται χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος για την ελευθερία μας και την αυτονομία μας.

Σπάσε την πατριαρχία λοιπόν και μαζί με αυτήν, σπάσε και όλα τα στερεότυπα που την τροφοδοτούν και την ενδυναμώνουν εδώ και αιώνες για να χτίσεις ένα καλύτερο αύριο!

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από το ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων Οσελότος:

Ocelotos

Επίσης μπορείτε να το αποκτήσετε από τα βιβλιοπωλεία: Ιανός, Πρωτοπορία (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), Πολιτεία.

                                                                                                                                                                                 Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε