Αρχική » Σε κίνδυνο η οικονομία της Χαλκιδικής

Σε κίνδυνο η οικονομία της Χαλκιδικής

0 comment 429 views

Της Αναστασίας Σταυράκη*

Εισαγωγή

Η Χαλκιδική θεωρείται ιδανικός προορισμός για πολλούς λαούς. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί Ρώσοι και Ουκρανοί την επισκέπτονται ετησίως. Ο πόλεμος όμως μεταξύ των δύο χωρών δεν θα επιτρέψει σε ανθρώπους αυτών των εθνικοτήτων να μετακινηθούν. Έτσι, προκύπτουν επιπτώσεις στον τουρισμό και προβλήματα στην οικονομία της περιοχής συνολικά εξαιτίας των παραπάνω. Φέτος η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική.

Το 2022 πολύ διαφορετικό

Ειδικότερα, τα παλαιότερα έτη τα κέρδη από Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες στην Χαλκιδική ήταν πολύ υψηλά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γρηγόρη Τάσιο, το 2019 πενήντα χιλιάδες Ουκρανοί τουρίστες και εβδομήντα πέντε χιλιάδες Ρώσοι επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική. Φέτος, οι συνεχείς ακυρώσεις κι από τους δύο λαούς σε πολλά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής είναι πρωτοφανείς και οι προ-κρατήσεις άφαντες. Με τεταμένες τις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας υφίσταται το ενδεχόμενο του κλείσιμου ευρωπαϊκών αεροδρομίων για τις ρωσικές αερογραμμές.

Πέρα από τις δυσκολίες στις μετακινήσεις που θα υπάρξουν στις ρώσικες αερογραμμές υπάρχουν κι άλλα προβλήματα στις μετακινήσεις με αεροπλάνο. Η άνοδος των ναύλων που θα χρειαστεί να γίνει ώστε να πραγματοποιούνται οι πτήσεις μέσω Ασίας για λόγους ασφαλείας, ώστε να μην περνάνε τα αεροπλάνα από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι ένα ακόμη πλήγμα που θα εμποδίσει πολλούς τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Ο κλάδος της εστίασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον κλάδο της φιλοξενίας. Όπως είναι αναμενόμενο δεν υπήρχε περίπτωση να μην πληγεί και ο κλάδος της εστίασης ενώ πλήγεται η τουριστική αγορά. Η έλλειψη του ηλιέλαιου είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους επαγγελματίες της εστίασης στην Χαλκιδική. Αυτό συνέβη διότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία η τιμή του δεκάλιτρου ηλιέλαιου ήταν 14 ευρώ και πλέον έφτασε στα 30 ευρώ. Συνεπώς, το τρίπτυχο των ακυρώσεων στα ξενοδοχεία, τα προβλήματα στις μετακινήσεις και η εκτόξευση τιμών για τους επαγγελματίες της εστίασης είναι βασικά προβλήματα για την καλή οικονομική κατάσταση της Χαλκιδικής.

Ο κύριος στόχος της παραπάνω έρευνας είναι διπλός. Αρχικώς, να κατανοηθούν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό οι επιπτώσεις που είναι αναμενόμενο να υπάρξουν στον τουρισμό της Χαλκιδικής και της γενικότερης οικονομικής της κατάστασης από την σύρραξη Ρωσίας- Ουκρανίας. Έπειτα να βρεθούν προτεινόμενες λύσεις για το πως μπορούν να διαχειριστούν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής την κατάσταση.

Ερευνητικά ερωτήματα

Τα ερευνητικά ερωτήματα που είναι σημαντικό να παραθέσουμε είναι τα εξής: πως θα μπορέσουν οι επιχειρηματίες της εστίασης να χειριστούν το υψηλό κόστος του ηλιέλαιου; πως να καλύψουν οι ξενοδόχοι τα κέρδη που ενδεχομένως δεν θα έχουν φέτος από Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες;

Προτεινόμενες λύσεις

Το πρόβλημα για τον τουρισμό της Χαλκιδικής είναι πολύ μεγάλο αλλά είναι εφικτό να παραθέσουμε ορισμένες λύσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Σαν πιθανές λύσεις της έρευνας θα ήταν οι εξής λύσεις: Οι ξενοδόχοι θα μπορούσαν μέσω των μεγάλων γραφείων tour operators να έκαναν καλύτερη διαφήμιση με ακόμη χαμηλότερο κόστος σε άλλους λαούς ώστε να καλύψουν τα κενά των ακυρώσεων. Υπάρχει ακόμη ο χρόνος να ανακάμψουν οι τουριστικές αγορές και οι ξενοδόχοι να προσελκύσουν πελάτες. Οι επιχειρηματίες της εστίασης θα μπορούσαν να βρουν τρόπο να προμηθεύονται ένα υποκατάστατο του ηλιέλαιου για να αποκαταστήσουν την έλλειψή του. Μια λύση θα ήταν η χρήση πυρηνέλαιου, καθώς είναι παρόμοια η χρήση του όπως αυτή του ηλιέλαιου και το ίδιο οικονομικό εξίσου.

Συνεπώς, ο φετινός τουρισμός στην Ελλάδα θα έχει απώλειες από Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες. Όπως είναι αναμενόμενο η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει το συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, οι ακόμη απομένει χρόνος ώστε να καθοριστούν ορισμένες ενέργειες για να καλυφθούν τα κενά και να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα «κενά» που έχουν δημιουργηθεί.

Πηγές πληροφόρησης

Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Money & Tourism, https://money-tourism.gr/nea-dedomena-tin-toyristiki-agora-ti-roso-oykraniki-krisi/

Βάσω Βεγίρη, Ναυτεμπορική, https://money-tourism.gr/nea-dedomena-tin-toyristiki-agora-ti-roso-oykraniki-krisi/

Το ΒΗΜΑ https://www.tovima.gr/2022/03/06/finance/polemos-stin-oukrania-efialtis-ston-pagkosmio-tourismo-ta-4-senaria/

Πηγή εικόνας

https://www.halkidiki-info.com/el/posts/12/8-ekswtikes-paralies-sth-xalkidikh

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/2022/01/14/h-anastasia-stavraki-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε