Αρχική » Πόλεμος στην Ουκρανία: οι στόχοι του Ρώσου Προέδρου

Πόλεμος στην Ουκρανία: οι στόχοι του Ρώσου Προέδρου

0 comment 622 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Συνομοσπονδίας (Ρωσίας) αποφάσισε τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εναντίον του κράτους της Ουκρανίας με ημέρα έναρξης την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022. Αυτό είναι το γενικό δεδομένο που έχουμε από την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης (Ουκρανία).

Παρακάτω δεν θα επικεντρωθούμε στο επιχειρησιακό κομμάτι των πολεμικών συρράξεων, αλλά σε μερικούς από τους κυριότερους άξονες της στρατηγικής του Ρώσου Προέδρου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Πρώτον, ο στόχος του γεωπολιτικού ελέγχου των ηπειρωτικών εδαφών του κράτους της Ουκρανίας. Η Ουκρανία βρίσκεται στην περιοχή της Ευρασίας, στην ανατολική Ευρώπη. Με άλλα λόγια, τοποθετείται στα ανατολικά των κρατών που συμμετέχουν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ). Οπότε, ο έλεγχος αυτής από το Κρεμλίνο θα μπορούσε να αποτελέσει για τη Ρωσία ένα στρατηγικό προπύργιο. Επιστρέφοντας πίσω στην Ιστορία, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε την Ουκρανία ως το πρώτο τείχος από τα διπλά τείχη μιας βυζαντινής πόλης, μια τάφρο μπροστά από ένα φρούριο της Μεσαιωνικής εποχής, ένα βάλτο μπροστά από μια παρατεταμένη δύναμη Ρωμαίων στρατιωτών.

Δεύτερον, ο στόχος του γεωπολιτικού ελέγχου των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ) του κράτους της Ουκρανίας και η ένωση τους με τα Ρωσικά. Σημαντική είναι η κυριαρχία στη θάλασσα ήδη από την αρχαιότητα και τα προ Χριστού έτη. Έτσι, εκτιμάται ότι η κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θαλάσσα έχει μεγάλη σπουδαιότητα.

Ρούνης Αριστείδης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης του GreekHumans

Πηγή φωτογραφίας

https://www.real.gr/koinonia/arthro/o_rosos_proedros_para_tis_kyroseis_euelpistei_se_kalyteres_sxeseis_me_tis_ipa-489955/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε