Αρχική » Πανηγύρεις ή πανηγύρια;

Πανηγύρεις ή πανηγύρια;

0 comment 296 views

Του Δημήτρη Γούπου*

Μαζική παρουσία πιστών

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όπως και γενικότερα οι μεγάλες Χριστιανικές γιορτές αποτελούν μια χρονική περίοδο, κατά την οποία παρατηρείται μαζική παρουσία κόσμου στους ιερούς ναούς. Πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών ομάδων, καθώς και αρκετά «θεσμικά» πρόσωπα παρευρίσκονται εκεί. Όλοι τους συρρέουν στους ιερούς ναούς για να βιώσουν την κατάνυξη των ημερών. Ωστόσο, το αν τελικά αυτό συμβαίνει, χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

Υπάρχει η Πίστη;

Ειδικότερα, αυτό που παρατηρείται συχνά τέτοιες ημέρες, είναι η παρουσία στους ιερούς ναούς πολλών ανθρώπων, με την πίστη σε ορισμένες περιπτώσεις να μην αποτελεί το μοναδικό κίνητρο για αυτή. Πολλοί από όσους παρευρίσκονται στους ιερούς ναούς τόσο σε αυτό το διάστημα όσο και γενικότερα αγνοώντας βασικά στοιχεία της Ορθόδοξης Πίστης, από την στάση του σώματος μέσα στον ναό μέχρι την γλωσσική και νοηματική κατανόηση των Εκκλησιαστικών αναγνωσμάτων και ύμνων. Όσον αφορά την ευθύνη της άγνοιας αυτή βρίσκεται κυρίως στην προβληματική κατηχητική «πολιτική» της Εκκλησίας κατά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στην ελλιπή θρησκευτική και όχι μόνο εκπαίδευση.

Η στάση των πιστών

Ακόμα ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί προβληματισμό είναι η στάση ορισμένων από τους πιστούς τόσο κατά την περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή, όσο και το βράδυ της Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο. Αρχικά στην πρώτη περίπτωση ορισμένοι φαίνεται να αδιαφορούν για τον πένθιμο χαρακτήρα της ημέρας, εκφράζοντας το με την κοσμική συμπεριφορά τους τόσο κατά την περιφορά του Επιταφίου όσο και μετά από αυτή. Στην δεύτερη περίπτωση σε «μόδα» έχει εξελιχθεί το φαινόμενο της παρουσίας στους ιερούς ναούς και συγκεκριμένα στα προαύλια τους, για ελάχιστο χρονικό διάστημα «στον καλό τον λόγο».

Ελλιπής κατήχηση;

Και σε αυτές τις περιπτώσεις όπως και σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, αναδεικνύεται η ελλιπής κατήχηση και θρησκευτική εκπαίδευση των πιστών. Επιπλέον δεν θα μπορούσαν να παραληφθούν και κάποιες αξιομνημόνευτες καλές πρακτικές. Ακριβέστερα αυτές τις μέρες υπάρχει μια πληθώρα θρησκευτικών παραδόσεων και εθίμων, στα πλαίσια της αναβίωσης των οποίων αναδεικνύεται ο συνεκτικός ρόλος της ενορίας μέσα στην κοινωνία.

Επίλογος

Παρόλα αυτά ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται στους κόλπους της τους πάντες, ακόμα και όσους την υβρίζουν. Χαρακτηριστικά είναι μάλιστα όσα αναφέρονται στον Κατηχητικό λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Πηγή εικόνας

https://provocateur.gr

Βιογραφικό συντάκτη

* https://greekhumans.com/o-dimitris-goupos-syntaktis-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε