Αρχική » Ο ψυχοδυναμισμός της ύπαρξης σε μια εποχή αβεβαιότητας

Ο ψυχοδυναμισμός της ύπαρξης σε μια εποχή αβεβαιότητας

0 comment 432 views

Της Ιωάννας Καλαβρή*

Ζούμε σε αβέβαιους καιρούς. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η διετής πανδημία εξώθησε όχι μόνο την οικονομία της χώρας μας σε εξάντληση, αλλά και τη ψυχολογία των κατοίκων της. Και αν και μιλάμε για πιο αισιόδοξες ημέρες πια, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να κινηθεί όπως θέλει, υπάρχουν κάποιες νέες εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό, που οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Οι υπόψη εξελίξεις δεν είναι άλλες από αυτές στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δηλαδή τη διαμάχη, τον αγώνα, ή καλύτερα, τον πόλεμο μεταξύ τους. Κι αν είναι επώδυνο για τους ανθρώπους αυτούς και συμφωνούμε όλοι πως μιλάμε για παραβάσεις του διεθνούς δικαίου και απάνθρωπα σκηνικά εν έτη 2022, είναι γεγονός πως αυτή η νέα κατάσταση, έχει δημιουργήσει αρκετή ανασφάλεια στους ευρωπαίους πολίτες.

Μεταξύ αυτών είμαστε και εμείς, οι κάτοικοι της Ελλάδας, που δεν έχει την οικονομική ευρωστία των Μεγάλων Δυνάμεων. Όσο ευδιάκριτο κι αν είναι το ότι συμπάσχουμε με τους ανθρώπους αυτούς, λόγω της μακράς ιστορίας μας στην προσφυγιά, άλλο τόσο παραβλέπουμε τις αληθινές διαστάσεις του ζητήματος αυτού. Αυτό συμβαίνει σε συνδυασμό με την ψυχολογική πίεση που βιώσαμε, εξαιτίας του εγκλεισμού και της πανδημίας. Είναι εύλογο να παραδεχόμαστε πως φοβόμαστε για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας, καθώς βλέπουμε σχεδόν καθημερινά στις τηλεοράσεις μας να προβάλλονται απάνθρωπες εικόνες από τα σημεία του πολέμου. Ταυτόχρονα ενημερωνόμαστε για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα, τα φονικά και τις γυναικοκτονίες.

Από τα παραπάνω εκτιμάται ότι αυτό το κλίμα είναι περισσότερο δυστοπικό, βγαλμένο από κάποιο φουτουριστικό θρίλερ φαντασίας, παρά υπαρκτό στην Ελλάδα του τώρα. Το μόνο που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις συνθήκες, εφόσον αναγνωρίζουμε ότι όντως αγγίζουν μια χορδή μέσα μας και δεν μας αφήνουν αδιάφορους, είναι το να αποδεχτούμε πως τα πράγματα έχουν έτσι, είναι περίπλοκα και αβέβαια για όλους. Η μόνη βιώσιμη λύση στην δυσφορία των εξελίξεων είναι να παραδεχτούμε πως μας επηρεάζουν και πως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφεθούμε στη ροή των γεγονότων, αναγνωρίζοντας το δυσχερές της συγκυρίας μας, αλλά ελπίζοντας πως ίσως, οι καταστάσεις ευνοηθούν από πλανητικούς παράγοντες και υπεύθυνους για τέτοιες μαζικών εκτάσεων συγκρούσεις, και έχοντας μια ελπίδα πως η διεθνής κοινότητα θα μεριμνήσει για την καταπολέμησή τους.

Εμείς σε ατομικό επίπεδο, μπορούμε να προσέχουμε το χρόνο που περνάμε στα μίντια και ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις, να συζητάμε ανοιχτά με τους ανθρώπους μας για το πόσο μας επηρεάζουν οι καταστάσεις και να αποδεχόμαστε τα συναισθήματα που προκύπτουν μέσα μας. Να αναγνωρίζουμε δηλαδή πως κι άλλοι άνθρωποι, αρκετοί, αισθάνονται το ίδιο με εμάς. Αυτή είναι μια πρόταση, σε ψυχοδυναμικό επίπεδο, που μπορεί να εφαρμοστεί από τον καθένα μας, που είναι τόσο μικρός σε ισχύ, ώστε να επηρεάσει άμεσα τις εξελίξεις. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο στο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, θα τον έχουν οι διεθνείς δρώντες, που επηρεάζουν άμεσα τις εξελίξεις κι έχουν στα χέρια τους τη λύση στην όποια διπλωματική αντιπαράθεση και ανοιχτή σύγκρουση, φτάνει μόνο να αξιοποιήσουν αυτό το χαρτί σωστά. Κι ως είναι αληθές, η ιστορία θα το κρίνει.

Πηγή φωτογραφίας

https://www.tovima.gr/2021/09/07/finance/elstat-ektinaksi-162-gia-tin-elliniki-oikonomia-sto-v-trimino/

Βιογραφικό συντάκτριας

* https://greekhumans.com/2021/11/19/h-iwanna-kalavrh-syntaktria-sto-greekhumans