Αρχική » Μοντέλο κατανόησης του κόσμου μας

Μοντέλο κατανόησης του κόσμου μας

0 comment 306 views

Της Ιωάννας Καλαβρή*

Το ερώτημα

Θα μπορούσε κανείς να θέσει το ερώτημα:

«Πώς ερμηνεύω τον κόσμο;

Ποια είναι τα εργαλεία εκείνα τα μεθοδολογικά, υπαρξιακά, ακαδημαϊκά, που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να έχω μια όσο το δυνατόν πλησιέστερη ερμηνεία του κόσμου;

Φυσικά, αυτές οι ερωτήσεις μόνο νομοτελειακά δεν απαντώνται. Γιατί, για να δώσουμε μια πλήρη εξήγηση της ερμηνείας του φαινομένου της ζωής, θα έπρεπε να είμαστε νομοτελειακοί και απόλυτοι. Κι αυτή η εξήγηση δεν υπάρχει. Είναι εύκολο να αναρωτηθεί κανείς, «πώς ερμηνεύω τον κόσμο;», χωρίς να χαθεί εν μέρει στις προσωπικές του παρωπίδες. Στην εκπαιδευτική του κατάσταση ή στα βιώματά του, που τον εμποδίζουν ώστε να είναι αντικειμενικός παρατηρητής των γεγονότων.

Η δυσκολία της ερμηνείας

Το δύσκολο είναι, να μεταβάλλουμε την εξήγηση κάποιων φαινομένων στην ερευνητική ματιά, στην επιστημονική ματιά, στην ματιά της αλήθειας από την οποία κοιτάμε κάθε φορά. Ένας επιστήμονας θα κάνει διαφορετική συζήτηση με έναν δάσκαλο, ένας φυσικός θα κάνει διαφορετική συζήτηση με έναν διαιτολόγο και ούτω καθεξής. Ο καθένας θα δώσει εν μέρει την αλήθεια, ένα κομμάτι της αλήθειας του, αλλά η αντικειμενική πραγματικότητα θα είναι πολύ πιο μακριά απ’ την σφαίρα και των δυο μαζί. Γιατί η αλήθεια, όσο ασύλληπτη κι αν είναι, μπορεί να κατανοηθεί μονομερώς απ’ το ανθρώπινο μυαλό. Στην περίπτωση που βρεθείτε σε συνομιλία με κάποιον απ’ τους παραπάνω μην τους απορρίψετε, παρά ακούστε τους, καθώς ο καθένας από αυτούς κουβαλάει το δικό του μερίδιο αλήθειας, που είναι εν μέρει, σωστό.

Τι προτείνεται

Σε κάθε περίπτωση, βγείτε έξω να την μάθετε μόνοι σας, διαβάστε όσο περισσότερο μπορείτε και συναναστραφείτε με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, γιατί έτσι θα δείτε, ότι η αλήθεια διαφέρει. Κι ίσως, ίσως, αν είστε τυχεροί, να βρείτε τη δική σας αλήθεια σ’ όλα αυτά, που μετά θ’ αλλάξει πάλι, καθώς υφίσταται στο νόμο της αλλαγής, όπως κι εσείς. Αλλά για λίγο, θα κατέχετε μια αλήθεια, την αλήθεια σας.

Πηγή φωτογραφίας

atenizo.eu

Βιογραφικό συντάκτριας

* https://greekhumans.com/2021/11/19/h-iwanna-kalavrh-syntaktria-sto-greekhumans

Πριν Φύγετε