Αρχική » ΛΟΑΤΚΙ+ και εργασιακός αποκλεισμός

ΛΟΑΤΚΙ+ και εργασιακός αποκλεισμός

0 comment 420 views

Της Ιωάννας Καλαβρή*

Η δυσκολία στην εύρεση εργασίας

Είναι γεγονός πως τα άτομα τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της lgbtq+ κοινότητας, δυσκολεύονται σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινής τους ζωής, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της εύρεσης εργασίας. Αρκετές συνομιλίες που είχα με ομοφυλόφιλα και τρανς άτομα μου έδωσαν να καταλάβω το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται τόσο η εύρεση εργασίας τους στην Ελλάδα, όσο και ο ρατσισμός και η απέχθεια με την οποία αντιμετωπίζονται, όταν τελικά καταφέρουν να βρουν μια εργασία που να τους ταιριάζει.

Οι εργοδότες

Αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι το γεγονός πως αρκετοί εργοδότες δυσκολεύονται να αναθέσουν εργασία και να εμπιστευτούν ομοφυλόφιλο άτομο ή γενικότερα άτομο που υπάγεται στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, διότι υπάρχουν αρκετά συχνά προκαταλήψεις σε βάρος τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αβάσιμες, κι απλά στηρίζονται σε στερεότυπα παλαιάς γενιάς και όχι στην πραγματικότητα του ανθρώπου και της προσωπικότητας που έχουν απέναντί τους. Έτσι, αρκετά άτομα έρχονται αντιμέτωπα με τον αποκλεισμό από δουλειές και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής τους.

Ζωντανή μαρτυρία ομοφυλόφιλου ατόμου για τον εργασιακό διαχωρισμό λόγω σεξουαλικότητας

Κατόπιν συνομιλίας μου με την Αθηνά, η οποία δέχτηκε να ανοίξει την καρδιά της για όσα έχει ζήσει στον εργασιακό χώρο λόγω της σεξουαλικότητάς της, έρχεται ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα πως οι διακρίσεις συνεχίζονται με αδιάκοπους ρυθμούς στις μέρες μας.

Στην προηγούμενη δουλειά μου, ο εργοδότης είχε ξεκαθαρίσει στους μάνατζερ που έκαναν την πρόσληψη ατόμων, ότι δεν θέλει gay και λεσβίες στη δουλειά γιατί είναι εγωιστές και χαλάνε το ομαδικό πνεύμα. Αρκετοί συνάδελφοι είχαν απολυθεί για αυτό. Όταν ο εργοδότης μου με γνώρισε καλύτερα και κατάλαβε τί άνθρωπος είμαι, κατάλαβε τις ανησυχίες μου και τα προβλήματά μου, αλλά κυρίως, είδε ότι είμαι καλή στη δουλειά, μόνο τότε με εμπιστεύτηκε και με θεώρησε κάτι άλλο από τους άλλους ομοφυλόφιλους συνεργάτες μας. Το θέμα είναι να σε εμπιστευτεί ο κάθε στενόμυαλος, να σε μάθει. Αν δει την προσωπικότητα απέναντί του και το τί εργαζόμενος είναι και δεν περιοριστεί στην προσωπική του ζωή, τότε μόνο υπάρχει ευκαιρία για το κάθε διαφορετικό άτομο εκεί έξω.

Επίσης αρκετές φορές οι προϊστάμενές μου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μου έλεγαν «αχ πώς είναι δυνατόν να σου αρέσουν οι γυναίκες, είναι αηδία και δεν μπορώ να το καταλάβω». Αρκετοί συνάδελφοί μου είχαν την ίδια εντύπωση, όντας οι περισσότεροι νέοι στην ηλικία και επίσης ένας μου είχε εξηγήσει πως είναι αφύσικο, διότι στην φύση υπάρχουν οι δύο πόλοι, όπως και στις πρίζες, το θετικό και το αρνητικό, το θηλυκό και το αρσενικό. Οτιδήποτε άλλο έξω από αυτό είναι αφύσικο και δεν δικαιολογείται. Κι αυτό είναι που με προβληματίζει βαθύτατα, γιατί καταλαβαίνω τον ρατσισμό από αφεντικά παλαιότερης γενιάς, αλλά από τους νέους δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να σκέφτονται έτσι. Υπήρχαν βέβαια και δουλειές και συνάδελφοι που καθόμασταν μετά το σχόλασμα και συζητούσαμε ανοιχτά για την προσωπική μας ζωή. Σε εκείνους είχα πει τα ζητήματά μου και ήταν πολύ δεκτικοί, φιλικοί και ανοιχτοί να δεχτούν την κάθε άποψη. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Δίναμε συμβουλές ο ένας στον άλλο και υπήρχε γενικότερα ένα ωραίο κλίμα μεταξύ μας.

Η αποδοχή είναι το ζήτημα

Κλείνοντας τη συνομιλία μου μαζί της, κατάλαβα πως αρκετά άτομα δυσκολεύονται να βρουν εργασία λόγω της διαφορετικότητάς τους κι όταν τελικά βρίσκουν, δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται αντιμέτωπα με ρατσιστικές συμπεριφορές, εξυβρίσεις και σχόλια για την εμφάνισή τους και τη σεξουαλική τους προτίμηση. Αυτή είναι μια αλήθεια ριζικά παγιωμένη που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει. Ωστόσο, το μόνο που ουσιαστικά χρειάζεται η κοινωνία μας και τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας είναι η αποδοχή και η δυνατότητα να τους δοθούν ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο αλλά και στην κοινωνική ζωή. Έτσι, θα μπορέσουν να ζήσουν ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και όχι ως ένα ξένο σώμα, αποκομμένο από αυτή.