Αρχική » Κινητοποιώντας τον Ελληνισμό: «Κόμβος: Παγκόσμια Ελληνικά Δίκτυα»

Κινητοποιώντας τον Ελληνισμό: «Κόμβος: Παγκόσμια Ελληνικά Δίκτυα»

0 comment 469 views

Περισσότεροι από 100 επιφανείς Έλληνες από τη Διασπορά και την Ελλάδα που έχουν διακριθεί στον ακαδημαϊκό χώρο και τις επιστήμες, στις επιχειρήσεις και σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς τομείς, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ιδρύσουν έναν οργανισμό με την προσωρινή ονομασία «Node: Global Hellenic Networks.»

Την προσπάθεια στηρίζουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, συμμετέχοντας ως Επίτιμοι Πρόεδροι της Διοικούσας Επιτροπής. Στην 200ή επέτειο από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές, γεωστρατηγικές και κοινωνικές προκλήσεις, που πηγάζουν από μακροχρόνια προβλήματα και τις τρέχουσες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο. Είναι επιτακτική ανάγκη η επίτευξη εθνικής ενότητας και η κινητοποίηση του παγκόσμιου ελληνισμού.

Ο «Κόμβος» θα ιδρυθεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός εντός του τρέχοντος έτους. Όσοι συμμετέχουν στην ίδρυση του «Κόμβου» καλούν όσους συμμερίζονται αυτό το όραμα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της απαραίτητης υλικής υποστήριξης. Ο Κόμβος αναμένεται να έχει σημαντική διεθνή παρουσία και θα είναι αυστηρά ανεξάρτητος από πολιτικά κόμματα. Θα χρησιμεύσει ως καταλύτης, συνδέοντας άτομα και οργανισμούς, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ελληνισμού για την έναρξη αναπτυξιακών έργων στην Ελλάδα.

Θα υποστηρίζει έργα που υιοθετούν καινοτόμες πρακτικές και έχουν ισχυρό αναπτυξιακό, τεχνολογικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και γεωπολιτικό προσανατολισμό. Οι τομείς ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τη ναυτιλία, τον πολιτισμό, την παγκόσμια διακυβέρνηση, την υγεία και τη βιοτεχνολογία, το περιβάλλον και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ο «Κόμβος» στοχεύει και στη δημιουργία μητρώου διακεκριμένων Ελλήνων του εξωτερικού. Θα ενθαρρύνει και θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου διακομματικού εθνικού σχεδίου για την καλύτερη αξιοποίηση της ελληνικής διασποράς και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ακαδημαϊκών, ιδιαίτερα εκείνων από το κύμα μετανάστευσης της τελευταίας δεκαετίας.

Οι περισσότεροι από 100 διακεκριμένοι Έλληνες που συμμετέχουν στο όραμα και τη δημιουργία του «Κόμβου» είναι ενεργά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, ανώτερα στελέχη οργανισμών και των σημαντικότερων think-tanks. Ο «Κόμβος» επιδιώκει να συνεργαστεί με υφιστάμενους φορείς, οργανισμούς και φορείς, λειτουργώντας ως πλατφόρμα συζήτησης, δικτύωσης και ανάπτυξης ιδεών. Στοχεύει επίσης στη συμμετοχή νεότερων μελών που διακρίνονται στον τομέα της εμπειρογνωμοσύνης τους.

Πηγή πληροφόρησης – εικόνας

www.komvos-node.org

Λίστα των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Οργανισμού εδώ

https://www.komvos-node.org/steering-committee

Δρ Λουκάς Πρωτόπαππας, Ομάδα Διαχείρισης GreekHumans

Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε