Αρχική » Κατάληψη Χειμάρρας – 82 χρόνια πριν

Κατάληψη Χειμάρρας – 82 χρόνια πριν

Η προέλαση μετά την άμυνα

0 comment 294 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Κάθε κράτος στηρίζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις του, καθώς αυτές αποτελούν τον «εγγυητή» της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας αυτού.

Στρατιωτική Ιστορία, ένας κλάδος της επιστήμης της Ιστορίας με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον. Η μια μάχη φέρνει την άλλη. Έτσι, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής στρατιωτικής Ιστορίας, ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος.

Το γεγονός

82 έτη πριν, νύχτα του Σαββάτου της 22ας Δεκεμβρίου 1940, ο Ελληνικός Στρατός, καταλαμβάνει την πόλη της Χιμάρας. Μια πόλη, όπου σήμερα διαβιεί μέρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας, για την οποία πλειάδα κειμένων έχουν γραφτεί στο πρόσφατο παρελθόν. Το συγκεκριμένο γεγονός περιλαμβάνεται στην στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας – Ιταλίας, η οποία ξεκίνησε με ευθύνη της τότε φασιστικής Ιταλίας. Πρόκειται, λοιπόν, για την προέλαση των ελληνικών τμημάτων στην περιοχή της σημερινής νοτιοδυτικής Αλβανίας, έπειτα από σθεναρή και επιτυχή έκβαση των αμυντικών ενεργειών, εναντίον των Ιταλών επιτιθέμενων κατά της αμυντικής τοποθεσίας της Ηπείρου.

Μια επίθεση, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940, εναντίον των δυνάμεων προκάλυψης της Ελλάδας. Όπως παρατηρείται, σε διάστημα λίγο περισσότερο από ένα μήνα, οι επιτυχίες ήταν σημαντικές στο ελληνο-ιταλικό «μέτωπο». Στις 13 Δεκεμβρίου, τα ελληνικά τμήματα μπήκαν σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό της περιοχής της Χιμάρας, το Πόρτο Παλέρμο (αρχ. ελληνική Πάνορμος). Η κίνηση σηματοδότησε την έναρξη προέλασης προς τη Χιμάρα. Βέβαια, οι νίκες διήρκεσαν ώσπου οι Δυνάμεις των Γερμανών τον Απρίλιο του επόμενου έτους να εισβάλλουν στην χώρα μας από την περιοχή της Βουλγαρίας και της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας.

Τα όμορφα Χριστούγεννα

Καταλήγοντας, αξίζει να τονιστεί ότι οι Έλληνες της Χιμάρας τον Δεκέμβριο του 1940, θα περνούσαν όμορφα Χριστούγεννα, μαζί με τις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού. Ένας στρατός, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πληθώρα πεδίων μαχών, άλλοτε γνωρίζοντας ήττες και άλλοτε σημειώνοντας σημαντικές νίκες. Είναι προφανές ότι κάθε κράτος στηρίζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις του, καθώς αυτές αποτελούν τον «εγγυητή» της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας αυτού.

Πηγές

https://www.himara.gr/istoria/1188-22-dekemvriou-apeleftherosi-himaras

https://www.ptisidiastima.com/1940-battle-himara/

Πηγή Φωτογραφίας

https://www.ptisidiastima.com/1940-battle-himara/

*Βιογραφικό συντάκτη

Γενικά

Πριν Φύγετε