Αρχική » Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης

Ο ναός που έχει προκαλέσει σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα

0 comment 332 views

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, διασχίζοντας τον δρόμο μεταξύ της οδού Εγνατίας και Ιασωνίδου, συναντάμε τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Ο ναός χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Παλαιολόγειας περιόδου, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την ακριβή χρονολόγησή του.

Ο ναός ακολουθεί τον κλασικό τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με νάρθηκα και ψηλό κεντρικό τρούλο. Ποιά είναι όμως η ιστορία του;

Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα έχει ταυτιστεί από ορισμένους ερευνητές με την μονή του κυρ Ισαάκ, δηλαδή του Ιακώβου που κατείχε το μητροπολιτικό θρόνο της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 1295-1314. Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι πως η ονομασία “Άγιος Παντελεήμων” μάλλον αποτελεί δάνειο από το ομώνυμο παρεκκλήσι ενός κοντινού ναού, αυτού της Παναγούδας. Εκεί είχαν μεταφερθεί τα σκεύη του καθολικού της μονής του κυρ Ισαάκ όταν μετατράπηκε σε Οθωμανικό τέμενος.

Σύμφωνα με έρευνες, την εποχή της Οθωμανικής αυτοκράτορας ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί με το όνομα Ισαακιέ Τζαμί ( Ishakiye Camii). Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι η χρονολογία της μετατροπής και γιατί επιλέχθηκε η ονομασία αυτή. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο ναός έγινε τζάμι γύρω στο 1500 από τον Ishak Celebi ενώ άλλοι πιστεύουν πως η χρονολογία της μετατροπής ήταν το 1569 και το όνομα του αποτελεί επιβίωση της ονομασίας της παλαιάς βυζαντινής μονής (μονή κυρ Ισαάκ Ishakiye Camii).

Πλέον, πάρα τις “επιστημονικές διαμάχες”, έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς διότι πάρα τις καταστροφές και τη φθορά που έχει υποστεί, εξακολουθεί να αποτελεί ένα εντυπωσιακό μνημείο που μας ταξιδεύει στην Βυζαντινή περίοδο.

1η δημοσίευση κειμένου εδώ

https://www.instagram.com/secret_skg/

Πηγή Εικόνας

https://www.instagram.com/leonidas__lk/

Σταυρούλα Λορίδα, Φοιτήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ

https://www.instagram.com/stavroula_lor/

Πριν Φύγετε