Αρχική » Η αθανασία της ψυχής κατά τον Άγιο Νεκτάριο

Η αθανασία της ψυχής κατά τον Άγιο Νεκτάριο

0 comment 794 views

Η σημερινή πρόταση αφορά στην «αθανασία της ψυχής κατά τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και οι προκλήσεις της εποχής του» του Νεκτάριου Σαχπαζίδη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μπαρμπουνάκη»

«Είναι γεγονός ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας αποτελούν καθαρές εικόνες του Θεού και δια της χάριτος Αυτού ενεργούν πάντοτε κατά μίμηση Του. Σε αυτήν την πορεία κινείται και ο Άγιος Νεκτάριος». Ας γνωρίσουμε λοιπόν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τις θέσεις του και τον τρόπο έκφρασης τους σε ένα τόσο καίριο ερώτημα για τον άνθρωπο.

Παρακάτω παρατίθεται η περιγραφή του βιβλίου: Η αθανασία της ψυχής στην σκέψη και διδασκαλία του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, είναι αυτή που οδηγεί τον άνθρωπο στην όντως ευδαιμονία – που είναι και ο σκοπός της ύπαρξής του- στην κοινωνία του με τον Θεό. Η ψυχή του ανθρώπου είναι αθάνατη εκ φύσεως, δηλαδή κατά την ουσία της παραμένει στην ύπαρξη εσαεί, ως κατ’ εικόνα Θεού πλασμένη· σκοπός δε της εκ φύσεως αθανασίας είναι η ομοίωση της ψυχής με τον Θεό, του οποίου η κοινωνία την καθιστά πνευματικώς αθάνατη. Αθάνατη ως προς την ύπαρξη, αθάνατη ως προς την ποιότητα της ύπαρξης· η θέση αυτή υποδεικνύει σύνολη την πραγματικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και την πορεία της  από τον θάνατο της αμαρτίας στην κοινή με τον Χριστό Ανάσταση.

Η ιδέα της αθανασίας, πλην των άλλων, αποτελεί τον κατεξοχήν παράγοντα οικοδόμησης και προαγωγής της κοινωνικής ύπαρξης και του πολιτισμού του ανθρώπου που ενσαρκώνεται και εκδηλώνεται στην επιστήμη, την φιλοσοφία, την παιδεία, την ελευθερία κλπ. Η απάλειψη της ιδέας της αθανασίας από την συνείδηση του ανθρώπου έχει ως συνέπεια την κατάρρευση της κοινωνικής πραγματικότητας καθώς μεταβάλει το πρόσωπο σε άτομο, την σχέση σε αποστασιοποίηση, το «εμείς» σε «εγώ».

Πηγή περιγραφής

Barbounakis

                                                                                                                                                                             Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε