Αρχική » Η σημασία του νερού στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας

Η σημασία του νερού στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας

0 comment 428 views

Της Ιωάννας Καλαβρή*

Εισαγωγή

Όπως είναι γνωστό έντονη είναι η παρουσία του υγρού στοιχείου στη χώρα μας, καθώς το περισσότερο μέρος της επικράτειας της καλύπτεται από θάλασσα. Ωστόσο, είναι λίγες οι φορές που πραγματικά κατανοούμε την αξία που έχει αυτή η γεωμορφολογική κατανομή για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Πράγματι, η σημασία των πέντε μεγαλύτερων λιμένων της Ελλάδας για την βελτίωση της οικονομίας του τόπου και της χώρας γενικότερα, είναι αξιοσημείωτη. Αυτοί οι λιμένες είναι του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η ανάπτυξη και εξέλιξη του λιμένα σχετίζεται με την κοινωνική-πολιτισμική-οικονομική διάσταση της ευρύτερης περιοχής στην οποία εντάσσεται. Η μετακίνηση ανθρώπων και η διακίνηση αγαθών εξελίσσεται. Επιπλέον, η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού προϋποθέτει εργατικό δυναμικό. Ως εκ τούτου, συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην επακόλουθη ροή κεφαλαίου. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο πως μεγάλες πόλεις-κράτη στην αρχαία Ελλάδα όπως η Σύρος, η Πάρος, η Σάμος και η Μίλητος άκμασαν κυρίως λόγω της μεγάλης εμπορικής δραστηριότητας των λιμανιών τους.

Οργανισμός Λιμένων Πειραιώς (ΟΛΠ)

Επιπρόσθετα, τα μεγάλα εμπορικά λιμάνια συμβάλλουν και στην ώθηση της οικονομίας της χώρας συνολικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Οργανισμός Λιμένων Πειραιώς (ΟΛΠ), ο οποίος για το έτος 2018 σημείωσε ρεκόρ στην υψηλότερη ιστορικά επίδοση σε τζίρο, κερδοφορία και διανομή μερίσματος. Το ύψος των εσόδων κατέφθασε τα 132,9 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 19,2% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Όπως έχει τονιστεί από τον πρόεδρο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ο ΟΛΠ έχει συμβάλλει στην τόνωση των δημοσίων εσόδων. Αυτό συμβαίνει διότι οι επενδύσεις στο λιμάνι την τελευταία δεκαετία έχουν αποφέρει έσοδα για το δημόσιο ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο το οποίο έχει βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού είναι η γεωστρατηγικής σημασίας θέση του. Αυτή η θέση του επιτρέπει να βρίσκεται στη δίοδο μεταξύ των Ανατολικών χωρών και της Μεσογείου. Αυτή τη στρατηγική του θέση δεν θα μπορούσε να μην είχε εκμεταλλευτεί ο μεγάλος δρών που δεν είναι άλλος από την Κίνα. Αυτό το κράτος μέσω της ναυτιλιακής της εταιρείας γνωστής ως COSCO, έχει προχωρήσει σε συμφωνία παραχώρησης της διοίκησης του ΟΛΠ, πραγματοποιώντας επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και όχι μόνο. Είναι κοινά αποδεκτό πως από τότε που η COSCO ανέλαβε τη διοίκηση του λιμανιού, τα κέρδη αυξήθηκαν σημαντικά και για τις δύο πλευρές. Στις μέρες μας, η ετήσια δυναμικότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ αγγίζει τα 7,2 εκατομμύρια TEU και η παγκόσμια κατάταξή του έχει βελτιωθεί από την 93η θέση το 2010 στην 26η το 2020. Το 2019, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων ξεπέρασε τα 5,65 εκατομμύρια TEU, καθιστώντας το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στη μεσόγειο και το τέταρτο στην Ευρώπη. Τέλος, η συνολική επένδυση στο λιμάνι έχει δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας και έχει συμβάλει στην άμεση συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας με έσοδα που ξεπερνούν το 1,4 δις  ευρώ.

Αξιοσημείωτη συμβολή στην ανάπτυξη της τοπικής και εγχώριας οικονομίας παρουσιάζει και το λιμάνι της Πάτρας. Πράγματι ο Οργανισμός Λιμένων Πατρών έχει σημειώσει 2.504 άμεσες εξαρτώμενες επιχειρήσεις που συμβάλλουν σε δημιουργία 1.013 άμεσων θέσεων εργασίας με εισόδημα 12,2 εκατομμύρια ευρώ και 1.491 έμμεσες με εισόδημα περίπου 9,2 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ συνεισφέρει σε ποσοστό 1,48 % του παραγόμενου εισοδήματος.

Επίλογος

Όπως αναφέρθηκε, η σημασία των λιμανιών για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της συνολικής οικονομίας της χώρας είναι σημαντική, καθώς τα λιμάνια αποτελούν διεθνείς κόμβους μεταφοράς ανθρώπων, εμπορευμάτων και κεφαλαίων. Η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή διότι μέσα στην οικονομική κρίση, τα λιμάνια της έχουν καταφέρει να αυξήσουν το ποσοστό του ΑΕΠ της και να συμβάλλουν σημαντικά στην εξωστρεφή παρουσία της χώρας στο εμπόριο και την εξωτερική πολιτική.

Πηγή φωτογραφίας

protothema.gr

Πηγή πληροφόρησης

naftemporiki.gr

patrasport.gr

* GreekHumans

Πριν Φύγετε