Αρχική » Η σημασία της ευγνωμοσύνης στη ζωή μας

Η σημασία της ευγνωμοσύνης στη ζωή μας

0 comment 431 views

Της Ιωάννας Καλαβρή*

Το μεγαλείο της ζωής

Ζούμε σε τρελούς καιρούς, αυτό είναι σίγουρο. Η πολλαπλότητα στον κόσμο μας, οι ανισότητες, η βία, τα πολιτικά γεγονότα, οι διαφορετικές κουλτούρες που υπάρχουν και άλλα πολλά, μας κάνουν να αναθεωρούμε τη θέση μας στον κόσμο, κι ίσως κάποιες φορές, μας κάνουν να νιώθουμε μικροί μπροστά σε αυτό το υπέροχο μεγαλείο της ζωής. Ίσως και να είναι έτσι.

Η ευγνωμοσύνη

Κάποιες φορές καταφέρνουμε τους στόχους μας και είμαστε πολύ περήφανοι και ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας και άλλες αποτυγχάνουμε και πρέπει να προσπαθήσουμε ξανά, σκληρότερα. Όλα αυτά, ίσως κλονίζουν την προσπάθειά μας, ή την αυτοπεποίθησή μας γύρω από κάποια πράγματα και αισθανόμαστε ότι έχουμε μείνει πίσω ή ανασφαλείς. Υπάρχει ένα αντίδοτο ωστόσο, για όλες αυτές τις αγχώδεις καρδιές εκεί έξω, που ψάχνουν μια κάποια παρηγοριά και επιβεβαίωση. Είναι η ευγνωμοσύνη! Ζούμε σε τόσο τρελούς καιρούς, είναι η αλήθεια, αλλά παράλληλα ας μην παραβλέψουμε το γεγονός πως η εποχή μας έχει τόση πληθώρα αγαθών και εμπορευμάτων για να χαρούμε και τόσες εναλλακτικές μορφές διασκέδασης και τρόπου ζωής για να επιλέξουμε!

Το κουράγιο μας

Παράλληλα με το γεγονός αυτό, ας αναρωτηθούμε πόσες φορές πετύχαμε στόχους για εμάς που ήταν ακρογωνιαίοι και τους ποθούσαμε πολύ απ’ τα βάθη της καρδιάς μας και μόλις τους πετύχαμε νιώσαμε τόσο ζωντανοί και ευτυχισμένοι! Ίσως δεν θα έπρεπε να χάνουμε το κουράγιο μας με αυτά που γίνονται, παρά να παίρνουμε θάρρος απ’ όσα έχουμε ήδη καταφέρει, μικρά, μεγάλα, κι έχουν κάνει τη ζωή μας πιο πολύχρωμη και όμορφη!

Όσα έχουμε

Ίσως επίσης, να εστιάζαμε και λίγο σε όσα έχουμε, που είναι πολύ σημαντικά για να πετύχουμε ακόμα όσα επιθυμούμε. Έχουμε, την υγεία μας, που είναι πολύ σημαντικό και την εκτιμάμε μόνο όταν τη χάνουμε. Έχουμε φίλους που μας αγαπάνε και γελάμε μαζί τους, έχουμε οικογένεια που μας στηρίζει στις δύσκολες και στις όμορφες στιγμές. Έχουμε κατοικίδια, που μπορούμε να παίξουμε μαζί τους και να αισθανθούμε όλη την αγάπη του κόσμου όταν μας κοιτάζουν κι όταν τα αγκαλιάζουμε.

Έχουμε τόσα όμορφα πράγματα

Έχουμε τόσα όμορφα πράγματα να χαρούμε ακόμη και τόσο όμορφες στιγμές να ζήσουμε που είναι κρίμα να αφήνουμε μερικές αναποδιές να μας κάνουν να χάνουμε την ελπίδα μας και τη μετοχή μας στη χαρά και στην απόλαυση. Ας πάρουμε μερικές στιγμές να αναλογιστούμε για τί είναι ευγνώμων ο καθένας. Ίσως είναι ένας όμορφος καφές με φίλους λίγες μέρες πριν. Ίσως είναι ο σύντροφός μας που μας αγαπά και που υπάρχει στη ζωή μας. Ίσως είναι οι σπουδές ή η δουλειά μας. Για ό,τι είναι υπερήφανος ο καθένας και ευγνώμων ας αφήσει την καρδιά του να ξεχειλίσει από αυτή την ενέργεια. Κι ίσως κι όλα τα άλλα που θέλουμε έρθουν, όταν εκτιμήσουμε ήδη όσα έχουμε στις ζωές μας.

Πηγή φωτογραφίας

https://www.maxmag.gr/apscychologita/eygnomosyni-mia-areti-poy-axizei-na-flex-areis/

Βιογραφικό συντάκτριας

* https://greekhumans.com/2021/11/19/h-iwanna-kalavrh-syntaktria-sto-greekhumans

Πριν Φύγετε