Αρχική » Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Χρόνια Πολλά

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Χρόνια Πολλά

0 comment 497 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

O Ευαγγελισμός της Παναγιάς

O Ευαγγελισμός της Παναγιάς είναι μια γιορτή σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία. Τι ήταν αυτό που της λέει; Ο Αρχάγγελος της αναγγέλλει, ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού.

Δεσποτικοθεομητορική εορτή

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι Δεσποτικοθεομητορική εορτή. Αυτό συμβαίνει διότι κατά πρώτον αναφέρεται στον Δεσπότη Χριστό, ο οποίος συνελήφθη στην γαστέρα της Θεοτόκου. Επιπλέον, κατά δεύτερον αναφέρεται στο πρόσωπο εκείνο που συνετέλεσε στην σύλληψη και την ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού, δηλαδή την Παρθένο.

Η καθιέρωση της εορτής

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθιερώθηκε γύρω στον 4ο αιώνα και μετά τον ορισμό της εορτής των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Ως είναι ευνόητο, μεταξύ των δύο αυτών εορτών υπάρχει στενή σχέση. Με άλλα λόγια, έπρεπε ο εορτασμός του Ευαγγελισμού να τοποθετηθεί εννέα (9) μήνες πριν από τη Γέννηση του Ιησού Χριστού, ήτοι στις 25 Μαρτίου.

Η επιρροή του Μωάμεθ

Το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναφέρεται και στο Κοράνιο, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων (19:16-22). Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη της βαθιάς επιρροής του Μωάμεθ από την Ορθόδοξη Πίστη.

Επίλογος

Καταλήγοντας, είναι κοινά αποδεκτό πως η Θεοτόκος Μαρία έχει μεγάλη αξία και σπουδαία θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό, διότι ήταν το πρόσωπο εκείνο που περίμεναν όλες οι γενεές. Επίσης, αυτή έδωσε στον Λόγο του Θεού την ανθρώπινη φύση. Έτσι, το πρόσωπο της Θεοτόκου συνδέεται στενά με το Πρόσωπο του Χριστού. Ο Χριστός είναι ο υιός του Θεού που μαζί με το Άγιον Πνεύμα συνθέτουν την τριαδικότητα της Πίστης μας.

Καθώς η εορτή είναι διπλή, δηλαδή εθνική και θρησκευτική να ευχηθούμε:

«Χρόνια Πολλά και ζήτω το ελληνικό έθνος!

Είθε η Υπέρμαχος Στρατηγός να προστατεύει το έθνος μας».

Πηγές

https://www.sansimera.gr/articles/611

https://www.pemptousia.gr/2021/03/o-evangelismos-tis-theotokou/#1

Πηγή εικόνας

https://www.sansimera.gr/articles/611

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε