Αρχική » Ένας Εβρίτης πολεμιστής της Κορέας θυμάται

Ένας Εβρίτης πολεμιστής της Κορέας θυμάται

0 comment 254 views

Του Ηλία Χρηστίδη*

Στις 25 Ιουνίου του 1950, η φιλειρηνική και φιλελεύθερη Νότιος Κορέα δέχεται αιφνιδιαστική εισβολή από στρατιωτικές δυνάμεις της Βορείου Κορέας συνεπικουρούμενες από την Κίνα σε έμψυχο δυναμικό και υλικά μέσα. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο διεθνές κάλεσμα του ψηφίσματος με αριθμό 82, του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αποστέλλοντας το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα (ΕΚ.Σ.Ε). Η Ελληνική στρατιωτική δύναμη αρχικά επιπέδου τάγματος και μετέπειτα συντάγματος, συμμετείχε ενεργά σε όλες τις επιχειρήσεις του κορεατικού μετώπου από τον Νοέμβριο του 1950 έως και την 27η Ιουλίου του 1953, όπου υπογράφτηκε η κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Στη σύνθεση του προσωπικού του ΕΚ.Σ.Ε, υπήρχε και αριθμός αξιωματικών και οπλιτών από τον Έβρο. Ένας από αυτούς ήταν και ο Δημοσθένης Δούκας, 90 ετών πριν 4 έτη περίπου, με καταγωγή και μόνιμο τόπο διαμονής το Τυχερό Έβρου. Στο πλαίσιο συγγραφής διπλωματικής εργασίας και έχοντας ως μεθοδολογικό εργαλείο έρευνας τις προφορικές μαρτυρίες, ο γραφών αναζήτησε τους εν ζωή πολεμιστές της Κορέας σε πανελλαδικό επίπεδο. Ένας από αυτούς είναι και ο Εβρίτης πολεμιστής στον οποίο αναφέρεται το παρόν άρθρο.

Ο κος Δούκας, καταθέτοντας την προσωπική του πολεμική εμπειρία, εξιστόρησε και το γεγονός της παρασημοφόρησης του από Αμερικανό εκπρόσωπο του Αμερικανικού Στρατού στο τότε δημοτικό διαμέρισμα Σουφλίου και συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου του 1958. Η εφημερίδα Ελεύθερη Θράκη είχε καλύψει δημοσιογραφικά την είδηση με εκτενές άρθρο και τίτλο «Τελετή Παρασημοφορίας δι’ αμερικανικού παρασήμου Έλληνα πολεμιστή εν Κορέα».

Η ιδιαιτερότητα και σημειολογία του παραπάνω συμβάντος είναι ότι ο κος Δούκας ήταν ένας από τους 112 Έλληνες στρατιωτικούς του ΕΚ.Σ.Ε, που έλαβαν τον ορειχάλκινο αστέρα (Bronze Star) εξαίρετων πράξεων σε εμπόλεμη ζώνη του Αμερικανικού Στρατού. Η εν λόγω ηθική αμοιβή απονέμεται για ανδραγαθήματα ή ηρωικές πράξεις στο πεδίο της μάχης.

Ο κος Δημοσθένης, βραβεύτηκε λόγω της συμμετοχής του, στις φονικές μάχες του στρατηγικής σημασίας, Υψώματος Χάρρυ (Ύψωμα 420) τον Ιούνιο του 1953. Σε αυτή τη μάχη, διακρίθηκε για τον ηρωισμό που επέδειξε για πολλοστή φορά, η ελληνική στρατιωτική δύναμη, καθόσον κατάφερε να ανακόψει την επιθετική ενέργεια ενός υπέρτερου σε αριθμό εχθρού, μαχόμενη σώμα με σώμα και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Με το πέρας της μάχης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρρυ Τρούμαν, απένειμε στον 3ο Λόχο του Τάγματος ΕΚ.Σ.Ε την ευαρέσκεια του.

Στο πρόσωπο του αειθαλούς κου Δημοσθένη, αντικατοπτρίζεται το σθένος, η μαχητική αξία και το διαχρονικό ήθος του Έλληνα Στρατιώτη. Η ακριτική του καταγωγή από τον Νομό Έβρου αναδεικνύει την ποιότητα και την προσφορά των Εβριτών πολεμιστών στους αγώνες του Έθνους. Στις ημέρες μας, προσωπικότητες, όπως ο «παππούς» Δημοσθένης δεν πρέπει να λησμονούνται γιατί έχουμε την ανάγκη του παραδείγματος τους.

1η δημοσίευση εδώ

https://www.elthraki.gr/2019/05/%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%82-%ce%b8%cf%85/

2η δημοσίευση εδώ

https://www.researchgate.net/publication/334941181_Enas_Ebrites_Polemistes_tes_Koreas_thymatai_A_Korean_War_Greek_Fighter_from_Evros_Region_remembers_greek_language_text

Πηγή εικόνας: Αρχείο Ηλία Χρηστίδη

* Ο Ηλίας Χρηστίδης είναι Υπ. Δρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πριν Φύγετε