Αρχική » Ένα καλό βιβλίο είναι ένας καλός φίλος

Ένα καλό βιβλίο είναι ένας καλός φίλος

0 comment 456 views

Η χαρά και η απόλαυση της ανάγνωσης ενός βιβλίου δεν μπορεί κανείς να την περιγράψει με λόγια. Μόνο με την πραγματική εμπειρία μπορεί να βιώσει κανείς πραγματική συγκίνηση αλλά και να αποκομίσει τα οφέλη της ανάγνωσης.

Ένα βιβλίο μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Η ανάγνωση ενός βιβλίου συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της σκέψης μας, αλλά και στην χαλάρωση και την ευεξία της ύπαρξής μας.

Γιατί να διαβάσω ένα βιβλίο;

 1. Γιατί βάζει τον εγκέφαλο σε λειτουργία. Η ανάγνωση κρατάει το μυαλό σε φόρμα, καθώς για να κατανοήσουμε το κείμενο που διαβάζουμε, χρησιμοποιούμε περισσότερο τη σκέψη και την κριτική μας ικανότητα. Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης ενός βιβλίου ο εγκέφαλος λειτουργεί περισσότερο.
 2. Γιατί είναι αγχολυτικό. Όταν διαβάζουμε μια ιστορία σε ένα βιβλίο μας βοηθά να ξεχαστούμε, να χαλαρώσουμε, να ταξιδέψουμε, να ονειρευτούμε και να αποβάλουμε το στρες της ημέρας.
 3. Γιατί εμπλουτίζει τις γνώσεις μας. Με το διάβασμα ενός βιβλίου, βλέπουμε συχνά λέξεις, τις οποίες δεν ακούμε και δεν χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.
 4. Γιατί προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αρκετές είναι οι επιστημονικές έρευνες που μας έχουν δείξει ότι η ανάγνωση δραστηριοποιεί τον εγκέφαλο και βελτιώνει την ικανότητά του να ανακαλεί αναμνήσεις.
 5. Γιατί ενισχύει το πνεύμα μας. Διαβάζοντας βιβλία διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και βελτιώνουμε τις γνώσεις μας με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας.
 6. Γιατί αυξάνει τη δημιουργικότητα μας. Το διάβασμα κάνει το μυαλό μας πιο ανοιχτό και δραστήριο, ενώ η έκθεση σε νέες και διαφορετικές ιδέες μας κάνει πιο δημιουργικούς.
 7. Γιατί βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν διαβάζουμε λίγο πριν κοιμηθούμε χαλαρώνουμε ευκολότερα και κοιμόμαστε καλύτερα.
 8. Γιατί εξασκεί τη φαντασία. Το διάβασμα ενός βιβλίου απαιτεί να φανταζόμαστε πολλές λεπτομέρειες για τους χαρακτήρες των ηρώων και την πλοκή της ιστορίας.
 9. Γιατί ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης. Όσοι διαβάζουν τακτικά μπορούν να συγκεντρωθούν ευκολότερα, καθώς έχουν μάθει να εστιάζουν την προσοχή τους για πολλή ώρα στις σελίδες ενός βιβλίου και αυτό είναι καλό γιατί αναπτύσσει την αντικειμενικότητα και την ικανότητα λήψης αποφάσεων.
 10. Γιατί είναι η καλύτερη παρέα. Ένα βιβλίο αποτελεί την καλύτερη παρέα, αφού μας μιλάει μόνο όταν το ανοίξουμε…

 

Πηγή φωτογραφίας

https://www.queen.gr

Γιώργος Σιάτρας

 • Ειδικός Σύμβουλος για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας Βιβλιοθηκών
 • Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Βιβλιοθηκονόμων