Αρχική » Ελλάδα και Αρμενία – Δύο χώρες που τις ενώνουν πολλά

Ελλάδα και Αρμενία – Δύο χώρες που τις ενώνουν πολλά

0 comment 611 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Πρόλογος

Ελλάδα και Αρμενία, δύο κράτη που έχουν ένα ιστορικό υπόβαθρο, το οποίο αποτελούν πληγές, παρόμοιες, αλλά και κοινές. Παρόμοιες, πληγές, που δύσκολα θα επουλωθούν στο άμεσο μέλλον, και κοινές, που θα χρειαστεί ένα διάστημα αρκετών ετών διπλωματικών επαφών για να γιατρευτούν. Ένα από τα ζητήματα που ανήκουν στην 1η κατηγορία, είναι η ύπαρξη μη φιλικής γειτονίας με μερικά από τα όμορα στις 2 χώρες κράτη. Πιο συγκεκριμένα, η Αρμενία συνορεύει με το φιλικό στην Τουρκία κράτος του Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο βρίσκεται σε εχθροπραξίες στη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή αλλιώς Αρτσάχ, που αποτελεί για χρόνια το «μήλον της έριδος» ανάμεσα στα δύο κράτη, με την πραγματοποίηση και στρατιωτικών ενεργειών εκατέρωθεν.

Οι παρόμοιες και κοινές πληγές

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η χώρα γειτνιάζει με την Αλβανία, με την οποία παρατηρήθηκε ένταση, στις περιόδους που ακολούθησαν την κατεδάφιση κτισμάτων των Ελλήνων της εθνικής μεινότητας στην περιοχή της Χειμάρρας, αλλά και την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική Αστυνομία. Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο κράτη είναι η «μετανάστευση», με το εξής κοινό σημείο όμως: η Αρμενία έχει μεγάλη εθνική κοινότητα στην Ελλάδα, λόγω των προσφυγικών ροών στις αρχές του 20ου αιώνα, λόγω της διάπραξης του εγκλήματος της γενοκτονίας από τους Νεότουρκους, αλλά και των μεταναστευτικών ροών στα τέλη του ίδιου αιώνα, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Η Ελλάδα διατηρεί μεγάλες πληθυσμιακά παροικίες στο εξωτερικό, οι οποίες ενισχύθηκαν από τα κύματα μετανάστευσης της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της κρίσης σην χώρα.

Στις κοινές πληγές, το κυριότερο ζήτημα, το οποίο λαμβάνει σημαντικό μερίδιο της επικαιρότητας στον ελληνικό και διεθνή τύπο, είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους Οθωμανούς των λεγόμενων Rum Milleti (Μιλέτι των Ρωμαίων), όπου ανήκαν οι Έλληνες του Πόντου (Μαύρη Θάλασσα) και του Ermeni Milleti (αρμένικο Μιλέτι), στο οποίο ανήκε το αρμένικο έθνος. Στην Οθωμανική αυτοκρατορία το μιλέτι αντιπροσώπευε μια θρησκευτική κοινότητα με επικεφαλής ένα θρησκευτικό αρχηγό.

Γενοκτονία

Ανεπιφύλακτα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του αρμενικού έθνους, που συντελέστηκε το 1915, το έτος 1996 και καθιέρωσε την 24η Απριλίου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας τους, ενώ το 2014 ποινικοποίησε την άρνησή της. Αντίστοιχα, η Αρμενική Βουλή έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η οποία τιμάται στις 19 Μαίου κάθε έτος.

Επίλογος

Οι παραπάνω γραμμές εκτιμάται ότι θα είναι διαρκώς επίκαιρες, διότι αφορούν σε άλυτα ζητήματα. Αυτά τα ζητήματα δε φαίνεται να επιλύονται στο άμεσο μέλλον, καθώς είναι μεγάλη η απόσταση που χωρίζει τις απόψεις της Ελλάδας και της Αρμενίας με τις μη φιλικές προς αυτές γειτονικές τους χώρες.

Αρχική δημοσίευση του άρθρου εδώ

http://lastpoint.gr/ellada-kai-armenia-dyo-chores-pou-tis-enonoun-polla/

Πηγή φωτογραφίας

http://lastpoint.gr/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/