Αρχική » Είναι οι νέοι τεμπέληδες;

Είναι οι νέοι τεμπέληδες;

0 comment 292 views

Οι νέοι μας μήπως είναι τελικά υπαίτιοι για την ανεργία τους, απόρροια του «θανάσιμου» αμαρτήματος που ονομάζεται οκνηρία και από το οποίο πάσχουν;

Συχνά πυκνά οι νέοι δέχονται επιθέσεις από διάφορα τηλεοπτικά πρόσωπα με σκοπό να ενοχοποιηθούν ηθικά για την έλλειψη εργασίας που βιώνουν.

Κατηγορούνται οι ίδιοι πως ευθύνονται για την έλλειψη εργασίας επειδή τάχα μου δήθεν συνήθισαν στην καλοπέραση και το φραπέ, ενώ βολεύονται με τα επιδόματα και αυτό τους «παγώνει» κάθε ενδιαφέρον για αναζήτηση εργασίας.

Τι ισχύει λοιπόν; Ποια μπορεί να είναι η απάντηση ενός νέου απέναντι σε αυτή την κατηγορία;

Καταρχάς, αν και δεν είναι το κυρίως θέμα του άρθρου μου, να τονίσω το πόσο διαφωνώ με αυτή την απάνθρωπη, σύγχρονη καπιταλιστική αντίληψη περί ανθρώπινης αξίας. Πόσο υποτιμάται ο άνθρωπος ο οποίος αν δεν εγκλωβιστεί μέσα σε ένα σύστημα και δεν προσφέρει με έναν συγκεκριμένο τρόπο θεωρείται άχρηστος. Πόσο προσβλητικό για ένα ον που είναι έκφραση του θείου.

Οι νέοι διαπνέονται και από αξίες και από διάθεση για εργασία. Αυτό που δε θέλουν είναι η μη πληρωμή ή ένας εντελώς αναξιοπρεπής μισθός που δε φτάνει για την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου. Δε θέλουν αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, εργασιακό εκφοβισμό και άσκηση εξουσίας.

Δεν είναι «τεμπελιά» να μην επιθυμείς στη ζωή σου να κάνεις χαμαλίκι και να εγκλωβίζεσαι σε αναξιοπρεπείς συνθήκες που σε υποτιμούν ως εργαζόμενο. Η εργασία οφείλει να διαπνέεται από αξιοπρεπείς συνθήκες, από έναν μισθό αντάξιο του κόπου σου και του χρόνου που αφιερώνεις σε αυτή, θυσιάζοντας τα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής σου.

Όχι, οι νέοι δεν είναι τεμπέληδες.

Η νέα γενιά ανθρώπων είναι και έξυπνη και ταλαντούχα, αλλά και πρόθυμη να προσφέρει πολλά στη χώρα της. Η χώρα της δεν τους το επιτρέπει και τις περισσότερες φορές τους αναγκάζει να αποδέχονται άθλιες εργασιακές συνθήκες προκειμένου να εξασφαλιστεί έστω η επιβίωση.

Αφήνοντας στην άκρη τους άεργους καθώς πάντα υπάρχουν άνθρωποι που δε θέλουν να εργαστούν, η πλειάδα των νέων έχουν διάθεση, ταλέντο και ικανότητες.

Εργασίες με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθό δεν έχουν. Αυτό.

Πηγή φωτογραφίας

https://www.nancysblog.gr

Μαρία Σκαμπαρδώνη, δημοσιογράφος

Πριν Φύγετε