Αρχική » Αννόβερο: η γερμανική πόλη με τους χιλιάδες Έλληνες

Αννόβερο: η γερμανική πόλη με τους χιλιάδες Έλληνες

0 comment 2,1K views

Της Λουκίας Λιάπη*

Αν επισκεφτείς την πράσινη πόλη της Γερμανίας, το Αννόβερο, σίγουρα θα έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις έστω και μία φορά ελληνικά. Μία βόλτα στους δρόμους της πόλης ήταν αρκετή για να καταλάβω ότι τελικά ισχύει ότι «είμαστε παντού». Πριν αναρωτηθείς πως γίνεται αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Αννόβερο διαβιούν περίπου δέκα χιλιάδες Έλληνες!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, λοιπόν. Το Αννόβερο (ή Hannover στα γερμανικά) είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία. Στο Αννόβερο διαβιούν περίπου 535 χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με την απογραφή του 2020. Μπορεί το Αννόβερο να απέχει από την Ελλάδα περίπου 1700 χιλιόμετρα, ωστόσο 10.000 Έλληνες το επιλέγουν ως μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Είναι άνθρωποι που άφησαν την πατρίδα τους, τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους πίσω για να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο και να μεταδώσουν σε άλλους λαούς τις ελληνικές αξίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης στην Καθημερινή: «Είναι οι ομογενείς μας, που προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο, μέσα από τις ελληνικές κοινότητες να περάσουν σήμερα το μήνυμα ότι η Ελλάδα, η γενέτειρα χώρα, δεν είναι αυτή που περιγράφεται στις ειδησεογραφικές εκπομπές, αλλά η χώρα που γέννησε πολιτισμό, ολυμπιακή ιδέα, ευγενή άμιλλα και έδωσε φως μέσα στο διάβα της πολύχρονης ιστορίας της».

Μπορεί οι Έλληνες ομογενείς να προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια με τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους στην πόλη του Αννοβέρου, αλλά και το Αννόβερο τους ανταμείβει επάξια δίνοντάς τους ευκαιρίες να θυμούνται την πατρίδα και να μετριάζουν λιγάκι τη νοσταλγία τους. Η Άννα Κρέτση, Ελληνίδα που γεννήθηκε και ζει στο Αννόβερο, μας μίλησε για όλες τις δραστηριότητες και τους συλλόγους που υπάρχουν στο Αννόβερο για να συνδέουν τους ομογενείς με την Ελλάδα. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται.

Ένωση Ελλήνων Αννοβέρου και Περιχώρων Σ.Α.

Η Ένωση Ελλήνων Αννοβέρου και Περιχώρων Σ.Α. και το χορευτικό της τμήμα «Ελλάς» συγκροτήθηκαν το 1967 στο Αννόβερο. Αριθμεί περίπου 300 μέλη και στόχος τους είναι να διατηρήσουν τον ελληνικό πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα τους παραδοσιακούς χορούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Μέλημα τους, επίσης, είναι να τους προωθήσουν μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων, έτσι ώστε να γίνουν γνωστοί και σε άλλους λαούς με διαφορετικές παραδόσεις. Το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης έχει συμμετάσχει σε πάνω από 300 διεθνείς συναντήσεις χορευτικών συλλόγων σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ελληνικό στοιχείο ταξιδεύει παντού με τη βοήθεια της Ένωσης και των μελών της. Ενδεικτικά, έχουν χορέψει ανάμεσα σε συλλόγους από την Γαλλία, την Δανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία καταφέρνοντας να συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση των λαών και στη σύναψη φιλικών σχέσεων.

Η Άννα παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μητέρα της, κ. Μαρία Κρέτση, που χόρευε και η ίδια στην Ένωση έχει αρχίσει να χορεύει εκεί από μικρή ηλικία και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, όπως μας είπε, τώρα λόγω του Covid-19 τόσο οι πρόβες όσο και οι εκδηλώσεις έχουν μειωθεί έως και διακοπεί προσωρινά και όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στις αίθουσες για να απολαύσουν την αγαπημένη τους συνήθεια χορεύοντας χορούς από όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ των συλλόγων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Αννόβερο, η Ένωση Ελλήνων Αννοβέρου και Περιχώρων αριθμεί τα περισσότερα ενεργά μέλη. Διαθέτει 3 γκρουπ χορευτών. Το πρ