Αρχική » Άγιος Αριστείδης – Ο φιλόσοφος που μαρτύρησε

Άγιος Αριστείδης – Ο φιλόσοφος που μαρτύρησε

Η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη του στις 13 Σεπτεμβρίου

0 comment 673 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Μια εισαγωγή

Ο Άγιος Αριστείδης ήταν Αθηναίος ευπατρίδης, φιλόσοφος εξ ενδόξου αθηναϊκού γένους. Ήταν ένας Χριστιανός απολογητής. Έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ επί αυτοκρατορίας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Η μνήμη του τιμάται από την εκκλησία κάθε χρόνο στις 13 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα του Αγίου.

Ο βίος του

Έγινε Χριστιανός από τον Άγιο Διονύσιο και τον Άγιο Ιερόθεο. Έγραψε στον αυτοκράτορα Αδριανό απολογία υπέρ των διωκόμενων Χριστιανών. Στην συνέχεια εκδιώχθηκε και επειδή έλειπε ο Αδριανός μετέβη στην Ρώμη όπου και απολογήθηκε. Κατόπιν μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου μαρτύρησε, αφού τον κρέμασαν στην αγορά των Αθηνών, την 13η Σεπτεμβρίου του 120 μ.Χ. Ο Ιερώνυμος έγραψε εγκώμιο για τον Άγιο και τον χαρακτηρίζει Ισαπόστολο.

Το «Σπήλαιο του Αγίου Αριστείδη»

Ένας ευλογημένος χώρος προσευχής και πνευματικής καταφυγής είναι το «Σπήλαιο του Αγίου Αριστείδη». Κάθε χρόνο στις 13 Σεπτεμβρίου πολυάριθμοι πιστοί προσέρχονται στο σωζόμενο μέχρι σήμερα Ιερό και κατανυκτικό σπήλαιο, το ευρισκόμενο στη νοτιοδυτική πλαγιά του ιστορικού λόφου του Λυκαβηττού, πλησίον του Ιερού Ναού των Αγίων Ισιδώρων, για να τιμήσουν και να πανηγυρίσουν την πανίερη μνήμη του διαπρεπούς αυτού Αγίου. Στο σπήλαιο αυτό σύμφωνα με ευσεβή προφορική παράδοση ο Άγιος προσερχόταν συχνά για να προσευχηθεί στον Ιησού Χριστό και διά της χάριτός Του να ενισχυθεί πνευματικά και να συνεχίσει τον επίπονο αγώνα του για την υπεράσπιση της χριστιανικής πίστης στην Αθήνα του 2ου μ.Χ. αιώνα με την ολιγάριθμη χριστιανική κοινότητα.

Το έργο του

Ο Αριστείδης καταγόταν από την Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία, με ιδιαίτερη έμφαση στον Νεοπλατωνισμό. Ασπάστηκε την Χριστιανική πίστη και αγωνίστηκε να αποδείξει την ορθότητα της. Επιπλέον, έδωσε αγώνα για την απόδειξη του εξαίρετου ήθους των χριστιανών πιστών και την άδικη προς αυτούς συμπεριφορά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του λαού. Το απολογητικό έργο του είχε τον τίτλο «Περί Θεοσεβείας», γράφτηκε το 140 μ.Χ, Απευθυνόταν στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αντωνίνο τον Ευσεβή.

Αντί επιλόγου

Καταλήγοντας, αξίζει να επισημανθεί ότι, ευσεβείς άνθρωποι προχωρούσαν σε Ομολογία Πίστης, απαρνώντας τον εαυτό τους. Έτσι και ο Άγιος Αριστείδης δε δίστασε να ομολογήσει Χριστό, Πατέρα και Άγιο Πνεύμα.

Ο Άγιος να έχει υπό την προστασία του κάθε Χριστιανό.

Το Ἀπολυτίκιον

Τῷ Χριστῷ προσηνέχθης θυσία ἄμωμος, καὶ ὁλοκάρπωμα θεῖον αἰωρηθεὶς ἀπηνῶς, ἐν ἀγχόνῃ Ἀριστείδη γενναιότατε, γόνε κλεινὲ τῶν Ἀθηνῶν καὶ φιλόσοφε σεπτέ, διό σε νῦν εὐφημοῦντες, φωναῖς εὐήχοις βοῶμεν· Χριστὸν δυσώπει ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Πηγές

https://www.sansimera.gr/biographies/958

https://www.saint.gr/2426/saint.aspx

http://www.agioiathinas.com/alphagammaiotaomicronsigma-alpharhoiotasigmatauepsiloniotadeltaetasigma.html

https://www.dogma.gr/imerodromio/stis-13-septemvriou-eortazei-o-agios-aristeidis-o-filosofos/155150/

https://www.agioi-isidoroi.gr/spilaio-agiou-aristeidou/

Πηγή φωτογραφίας

sansimera.gr

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/