Αρχική » Πατρίδα είναι η Θρησκεία

Πατρίδα είναι η Θρησκεία

0 comment 277 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Ορίζοντας την πατρίδα!

Tι είναι τελικά η πατρίδα;

Πατρίδα είναι η Θρησκεία. Πρόδηλο είναι πως την πατρίδα του κάθε ανθρώπου μπορούμε να την περιγράψουμε με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η θρησκεία του κάθε ανθρώπου. Με άλλα λόγια, η Πίστη την οποία ακολουθεί ο κάθε άνθρωπος, δύναται να αποτελέσει την πατρίδα του.

Η Θρησκεία ορίζει την Πατρίδα

Αρχικά, ας λάβουμε για παράδειγμα την Ορθοδοξία, όπου οι Πιστοί εορτάζουν το Πάσχα και το Μουσουλμανισμό, στον οποίο κυρίαρχη θέση στο λατρευτικό ημερολόγιο κατέχει το Ραμαζάνι. Έτσι, ο τρόπος που αυτά τα σπουδαιότερα σημεία συνδέονται με την έννοια της Πατρίδας είναι εύκολο να επισημανθεί. Είναι γεγονός πως πολλές φορές θα ακούσουμε έναν πιστό οποιασδήποτε θρησκείας να αναφέρει σε κάποιο καθημερινό διάλογο του: στον τόπο μου, στην πόλη μου, στο χωριό μου έτσι εορτάζουμε αυτή τη θρησκευτική εορτή. Αν τώρα αναγάγουμε την αναφορά αυτή στην Ορθοδοξία και στο Μουσουλμανισμό, θα προκύψουν τα ακόλουθα: Κατά πρώτον, στο χωριό μου κατά τη διάρκεια της Ανάστασης έχουμε αυτό το έθιμο. Αντιστοίχως, στην Τουρκία κατά την χρονική περίοδο που «τρέχει» το Ραμαζάνι κάνουμε με αυτό τον τρόπο το Ιφτάρ.

Πατρίδα και θρησκεία

Συμπεράσματα

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την αλληλεπίδραση της θρησκείας με την Πατρίδα των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει διότι ο καθημερινός βίος των ανθρώπων, που είναι πιστοί κάποιου δόγματος, είναι συνήθως στον τόπο που θεωρείται η Πατρίδα κάποιου ατόμου. Ως αποτέλεσμα, όταν κανείς συμμετέχει σε θρησκευτικό εορτασμό, το πράττει διότι το θεωρεί κάτι που είναι συνδεδεμένο με την πατρογονική του εστία, την Πατρίδα του. Ακόμα κι αν κανείς απουσιάζει για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα από τον τόπο που θεωρεί ως Πατρίδα, είναι πιθανό να προβεί σε σχετικούς εορτασμούς, επειδή αυτό ορίζει η θρησκεία του ή επειδή αυτό αποτελεί παράδοση στην Πατρίδα του.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο εορτασμός του Πάσχα από τους Έλληνες ομογενείς ανά τον κόσμο. Αυτοί είναι που στηρίζουν την άποψη ότι ο Ελληνισμός διαθέτει οικουμενικότητα. Οπότε, είναι υπαρκτή η μεταφορά των θρησκευτικών παραδόσεων της Πατρίδας τους από τους αποδήμους. Αυτό σημαίνει ότι τηρούνται οι χριστιανικές θρησκευτικές παραδόσεις, που πηγάζουν από την Πατρίδα Ελλάδα.

Δείτε το εισαγωγικό σχετικό άρθρο για την Πατρίδα εδώ

https://greekhumans.com/2022/04/06/orizontas-thn-patrida/

Φωτογραφία: Ρούνης Αριστείδης

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε